Srpska roba osvaja Ruse, biće i više

Izvor: B92, 30.Mar.2017, 16:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpska roba osvaja Ruse, biće i više

Guča -- Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, izjavio je da se povećao broj kompanija iz Srbije i asortiman roba koje izvoze na rusko tržište.

On je istakao i da još ima prostora za povećanje.

Prošle godine ih je, kaže Lajjić, bilo 815.

"Povećava se i asortiman proizvoda koje izvozimo na rusko tržište, a to je više od 2.000 različitih artikala i sve >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ukazuje da naš potencijal nije u potpunosti iskoriščen i ima prostora za povečanje", naveo je Ljajić, nakon otvaranja Doma trubača u Guči.

Prema njegovim rečima, veliki broj investitora dolaziu Srbiju, a kao razlog navode to što naša zemlja ima sporazum sa Rusijom o slobodnoj trgovini u uslovima kada je Evropska unija uvela sankcije Moskvi.

Da bismo iskoritili tu šansu, moramo da imamo jaku privredu, precizirao je Ljajić.

Prema njegovim rečima, Srbija je u prošloj godini ostvarila izvoz vredan veći od 370 miliona dolara, a poljoprivredni proizvodi čine više od trećine našeg izvoza na rusko tržište.

"I dalje tu postoji povećanje izvoza i mislim da je najveća šansa da robnu razmenu vratimo na taj pretkrizni period, jer nakon uvođenja sankcija Rusiji imali smo značajne oscilacije rublje, pad tražnje i to je sve uticalo na smanjen izvoz, ne samo iz naše zemlje već i drugih zemalja", izjavio je Ljajić.

Ljajić ističe da Srbija sada ima sporazum o bezcarinskom izvozu 99 odsto proizvoda.

"Trenutno pregovaramo sa celom unijom, uključujući dve nove zemlje, a to su Kirgizija i Jermenija, o zaključenju jedinstvenog trgovinskog sporazuma. Tako ćemo obezbediti pristup tržištu od preko 175 miliona ljudi za izvoz proizvoda iz Srbije bez plaćanja carine", zaključio je Ljajić.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ljajić: Agrokorove firme u Srbiji posluju stabilno

Izvor: NoviMagazin.rs, 31.Mar.2017, 13:23

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić rekao je danas da poslovodstva Agrokorovih kompanija u Srbiji tvrde da one posluju stabilno i da izmiruju sve obaveze prema dobavljačima...On je novinarima rekao da se svake nedelje održava sastanak sa predstavnicima tih firmi kako bi se predupredili...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.