I Rusija i Zapad navijaju za Komorovskog

Izvor: Akter, 22.Maj.2015, 11:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I Rusija i Zapad navijaju za Komorovskog

Na ovim predsedničkim izborima u Poljskoj odnos kandidata prema Rusiji i Ukrajini nije za 30 miliona registrovanih poljskih birača presudan već domaće teme,

Pred drugi krug izbora za predsednika Poljske 24. maja sa krajnje neizvesnim ishodom, Zapad i Rusija demonstriraju retko vidjenu slogu i navijaju za pobedu dosadašnjeg predsednika Bronjislava Komorovskog nad kandidatom opozicionih konzervativaca Andžejom Dudom, koji je sa minimalnom prednošću od jednog >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << procenta pobedio u prvom krugu 10. maja.

Iako na ovim izborima odnos kandidata prema Rusiji i Ukrajini nije za 30 miliona registrovanih poljskih birača presudan već domaće teme, a svi kandidati koji su bili predusretljiviji prema Moskvi doživeli su debakl već u prvom krugu, ruski analitičari i komentatori otvoreno navijaju za Komorovskog.

Komorovski kao predsednik za Rusiju ne bi bio najgora varijanta, bez obzira što zastupa stav da popuštanje Rusiji ne vodi nikuda a Ukrajini želi put Poljske, dok bi Andžej Duda, 42-godišnji pravnik iz  druge lige konzervativne stranke Pravo i Pravda, kao pion u rukama lidera stranke, bivšeg premijera Jaroslava Kačinjskog, približavao Poljsku pre baltičkim republikama a najavio je da bi poslao u pomoć vlastima u Kijevu u istočnu Ukrajinu poljske vojnike, ocenjuju ruski mediji.

Radikalizaciju spoljne politike Poljske ako na njeno čelo dođe Duda, a posebno ako bi se izborni uspeh opozicionih konzervativaca ponovio i na parlamentarnim izborima u jesen, očekuju i u kulaorima u Briselu plašeći se "orbanizacije" (premijer Mađarske Viktor Orban) Poljske, a posebno pomno izbornu trku prati Nemačka.

Komentatori nemačkih medija podsećaju na trzavice u odnosima Varšave i Berlina od 2005. do 2007. godine, dok je na čelu Poljske stajao pokojni predsednik Leh Kačinjski a na čelu vlade njegov brat blizanac Jaroslav Kačinjski.

Dok predsednik Komorovski u Nemačkoj vidi jednog od glavnih saveznika, a garancije bezbednosti Poljske u NATO kao celini, Duda jedinu garanciju bezbednosti vidi u SAD i protiv je većeg prisustva nemačkih vojnika u eventualnim bazama NATO koje traži Varšava.

"Mora da prodje sedam pokoljenja da nemački vojnik bude prihvatljiv saveznik na poljskoj teritoriji", kazao je o mogućim nemačkim pojačanjima bivši premijer i Dudin partijski šef Jaroslav Kačinjski.

"Pravo i Pravda misli da je spoljna politika to da se viče što je moguće glasnije ´naši nacionalni interesi´. Svaka akcija ima svoju reakciju. U Evropskoj uniji treba se ponašati tako da naš pristup bude prihvaćen kao opšti... Populisti iz Prava i Pravde viču u medjunarodnoj areni kako bi prikupili aplauze kod kuće. Tako je bilo kada su bili na vlasti, tako je kada su u opoziciji a tako bi bilo i kada bi došli na vlast", upozorio je predsednik Sejma poljskog parlamenta, dugogodišnji šef poljske diplomatije Radoslav Šikorski.

Poljsku predsedničku kampanju pažljivije prati i Izrael, otkako je Duda kao prvi poljski kandidat za predsednika od 1995. godine zaigrao na kartu antisemitizma i optužio Komorovskog zato što je priznao na jednoj od godišnjica pogroma Jevreja u Jedvabnom da su i među Poljacima bili zločinci koji su tokom Drugog svetskog rata ubijali Jevreje i pljačkali njihovu imovinu.

"Kada je izvršen 1941. godine zločin u selu Jadevabne poljska država nije postojala. Ali predsednik Komorovski je govorio ne samo u ime države već i naroda čiji deo je razočarao. Začudilo me je što je Duda izvukao jevrejsku kartu. Ne priliči mu i ne bi ga pohvalio Leh Kačinjski koji je kao ministar pravde odlučivao o ekshumaciji žrtava u Jedvabnom", rekao je Šikorski.

Komorovski je dobio vanredno pred ovaj drugi krug podršku i od prethodnih šefova diplomatije Poljske sa svih strana političkog spektra.

Petorica bivših ministara inostranih poslova Poljske objavili su otvoreno pismo u kome podsećaju kako su vlade Jaroslava Kačinjskog dovele do marginalizacije zvanične Varšave u EU i izolovale zemlju u međunarodnoj zajednici.

Poslednja, sinoćna TV debata Komorovskog i Dude na televiziji TVN24, nije donela nijednom od kandidata osetniju prednost, a analitičari i komentatori nisu u stanju danas ni da procene ko je u TV debati pobedio.

I predizborne ankete razlikuju se i pripisuju definitivnu pobedu čas Dudi, čas Komorovskom, ali uvek sa minimalnom prednošću uz napomenu da bi mobilizacija birača i veća izlaznost od 49 odsto u prvom krugu išla u prilog Komorovskom, zato što su pre 12 dana uglavnom njegovi birači ostali kod kuće, uvereni da je popularnom predsedniku pobeda zagarantovana.
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori,   Rat u Ukrajini

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.