Austrija: Predsednički kandidat desnice u velikom vođstvu

Izvor: NoviMagazin.rs, 24.Apr.2016, 09:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Austrija: Predsednički kandidat desnice u velikom vođstvu

Kandidat desničarske, antiimigrantske Slobodarske partije za predsednika Austrije osvojio je danas više 35 odsto glasova u prvom krugu, ostavivši ostalih pet kandidata znatno iza sebe, pokazuju prvi nezvanični rezultati.

Uspeh Norberta Hofera odražava rašireno nezadovoljstvo Austrijanaca vladajućom koalicijom, okupljenom oko Socijaldemokratske partije (SPO) levog centra i centrističke Narodne stranke (OVP).

Preliminarni rezultati pokazuju da njihovi kandidati >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << nisu osvojili više od 10 odsto glasova.

Nezavisni kandidati Aleksandar van der Belen i Irmgard Gris dobili su podršku blizu 20 odsto birača, a jedan od njih će uz Hofera verovatno biti drugi kandidat u drugom krugu glasanja 22. maja.

Koaliciona vlada koja se našla se na meti oštrih ktitika zbog migrantske krize, napravila je zaokret od 180 stepeni i pokušava da povrati poverenje birača.

Kandidat desničarske Slobodarske partije rekao je ranije da će ukoliko pobedi na izborima raspustiti koalicionu vladu i raspisati nove parlamentarne izbore.Ispred vladajuće Socijaldemokratske partije (SPO) kandidovao se ministar za socijalna pitanja Rudolf Hundstorfer. Kandidat Narodne stranke (OVP) koja je deo vladajuće koalicije je nekadašnji dugogodišnji predsednik parlamenta Andreas Kol.

Na predsedničkim izborima pravo glasa ima 6.382.484 Austrijanaca.

Da bi jedan kandidat bio izabran u prvom krugu potrebno je da dobije više od polovine svih važećih glasova, a ukoliko to niko ne uspe, održava se drugi izborni krug.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Velika pobeda FPO, duel oko druge pozicije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Apr.2016

Na predsedničkim izborima održanima danas u Austriji veliku pobedu ostvario je kandidat Slobodarske partije Austrije (FPO) Norbert Hofer, koji je, mimo ranijih prognoza, osvojio prvo mesto...On je, prema prvim preliminarnim rezultatima osvojio 36,7 odsto glasova i time sigurno ulazi u drugi krug glasanja...Oko...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.