Dve i po hiljade lekara čeka posao

Izvor: RTS, 23.Jun.2014, 13:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dve i po hiljade lekara čeka posao

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar naglašava da je upisna politika studenata na Medicinske fakultete nesrazmerna sa potrebama srpskog zdravstva za lekarima. Najavljuje da će za nedelju dana Ministarstvo zdravlja imati precizne podatke koliko lekara i kojih specijalizacija nedostaje.

"Ne možemo da predvidimo koliko će lekara otići u inostranstvo ili u privatnu praksu, ali možemo koliko će u narednih pet godina da ode u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << penziju", rekao je Lončar, prenosi Tanjug.

Dodaje da posao prikupljanja podataka rade kooordinatori koje je imenovalo Ministarstvo zdravlja za različite oblasti i tek nakon toga Ministarstvo će moći da kaže koja je njihova strategija.

Lončar ističe da trenutno na posao u Srbiji čeka 2.455 lekara, a da se svake godine upiše 1.087 studenata na pet medicinskih fakulteta u Srbiji.

Na pitanje šta ministarstvo može da učini povodom slučaja sporne specijalizacije lekara iz Niša Milana Jovanovića, o kojoj su pisali pojedini mediji, ministar je rekao da je najbolje da se sačeka završetak istrage koju vodi Medicinski fakultet.

"Ne možemo bez relevantnih činjenica pričati o ovom slučaju na osnovu onog šta je izašlo u novinama. Mislim da će Medicinski fakultet izaći jer oni su relevantni da daju ocenu svega toga", rekao je Lončar i dodao da ukoliko je neko pogrešio postoji zakon i zna se koje su sankcije za to.

Govoreći o zaraznim bolestima poput SARS-a, koje su počele da se šire i u mnogim razvijenim zemljama, ministar zdravlja je ukazao da je to potvrda da je svaki zdravstveni sistem ranjiv.

U Srbiji se, naglašava ministar, sprovodi dvadesetčevoročasovna kontrola i za sada ovih bolesti kod nas nema.

Lončar je istakao da je srpsko zdravstvo dobilo pohvalu od Svetske zdravstvene organizacije kako je sistem reagovao tokom i nakon poplava jer za sada nema epidemije.
Pogledaj vesti o: Posao u inostranstvu

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.