Beli mantili žele posao u Nemačkoj

Izvor: B92, 28.Mar.2013, 22:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beli mantili žele posao u Nemačkoj

Kruševac -- Više od 50 medicinara u Rasinskom okrugu prijavilo se za posao u Nemačkoj u okviru programa Nacionalne službe za zapošljavanje.

Kako posao mogu samo da sanjaju, odlazak u inostranstvo većina stručnjaka, medicinskih sestara i tehničara opšteg ili pedijatrijskog smera nameće se kao jedino rešenje.

Od 52 kandidata, njih trideset troje je ispunilo osnovne kriterijume za izbor, imali su odgovarajuću diplomu, sertifikat o znanju nemačkog jezika, položen stručni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ispit, ističe, za "Novosti“, Predrag Makrović, direktor filijale NSZ u Kruševcu, gde se radila "predselekcija“.

Početna plata u Nemačkoj za medicinare je 1.900 evra bruto. Ako se zna da je prosečna plata u srpskim bolnicama i medicinskim službama od 30.000 do 35.000 dinara (bez dežurstava za praznike i noćnog rada), i novac je mnogima veliki motiv.

Sa područja Rasinskog okruga ukupno je 11 lica pozvano na razgovor za posao, koji se obavljao od 18. do 22. marta, a do kraja aprila se očekuje potpisivanje ugovora.

Interesovanje ne čudi kada se zna da je na evidenciji Nacionalne službe čak 230 medicinskih sestara u Kruševcu, a u Rasinskom okrugu 352. Posla nema ni za 54 fizioterapeutske sestre iz Kruševca, a 67 iz okruga, kao i 36 ginekološko-akušerskih sestara, odnosno njih 56 iz okruga.

"Zaključili smo da je najveća prepreka bilo nepoznavanje nemačkog jezika, a drugo nepoložen stručni ispit", napominje Marković.

Da je želja za poslom u Nemačkoj ogromna, pokazuje i interesovanje u školama za učenje stranih jezika.

U Medicinskoj srednjoj školi ističu da su upravo najpopularniji smerovi oni koji su i najtraženiji u Nemačkoj - medicinska sestra - tehničar (opšti smer) jedan je od traženijih.
Pogledaj vesti o: Posao u inostranstvu

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Bolji život: Srpski beli mantili u pohodu na Nemačku

Izvor: S media, 29.Mar.2013, 09:24

Kako posao mogu samo da sanjaju, odlazak u inostranstvo većina stručnjaka, medicinskih sestara i tehničara opšteg ili pedijatrijskog smera nameće se kao jedino rešenje...Od 52 kandidata, njih trideset troje je ispunilo osnovne kriterijume za izbor, imali su odgovarajuću diplomu, sertifikat o znanju...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.