Beli mantili žele posao u Nemačkoj

Više od 50 medicinara u Rasinskom okrugu prijavilo se za posao u Nemačkoj u okviru programa Nacionalne službe za zapošljavanje.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 28.03.2013.

21:20

Default images

Kako posao mogu samo da sanjaju, odlazak u inostranstvo većina stručnjaka, medicinskih sestara i tehničara opšteg ili pedijatrijskog smera nameće se kao jedino rešenje.

Od 52 kandidata, njih trideset troje je ispunilo osnovne kriterijume za izbor, imali su odgovarajuću diplomu, sertifikat o znanju nemačkog jezika, položen stručni ispit, ističe, za "Novosti“, Predrag Makrović, direktor filijale NSZ u Kruševcu, gde se radila "predselekcija“. Sa područja Rasinskog okruga ukupno je 11 lica pozvano na razgovor za posao, koji se obavljao od 18. do 22. marta, a do kraja aprila se očekuje potpisivanje ugovora.

Interesovanje ne čudi kada se zna da je na evidenciji Nacionalne službe čak 230 medicinskih sestara u Kruševcu, a u Rasinskom okrugu 352. Posla nema ni za 54 fizioterapeutske sestre iz Kruševca, a 67 iz okruga, kao i 36 ginekološko-akušerskih sestara, odnosno njih 56 iz okruga.

"Zaključili smo da je najveća prepreka bilo nepoznavanje nemačkog jezika, a drugo nepoložen stručni ispit", napominje Marković.

Da je želja za poslom u Nemačkoj ogromna, pokazuje i interesovanje u školama za učenje stranih jezika.

U Medicinskoj srednjoj školi ističu da su upravo najpopularniji smerovi oni koji su i najtraženiji u Nemačkoj - medicinska sestra - tehničar (opšti smer) jedan je od traženijih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: