Živković: Pitanja za premijera o nesreći vojnog helikoptera

Izvor: Blic, 01.Apr.2015, 15:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Živković: Pitanja za premijera o nesreći vojnog helikoptera

Predsednik Nove stranke Zoran Živković zatražio je danas od premijera Aleksandra Vučića odgovore na niz pitanja o uzrocima pada helikoptera kod Surčina, između ostalog zašto je korišćena vojna letelica, ko mu je dostavio transkript veze i zašto nema civila u komisiji za ispitivanje udesa.

- Odgovori na ova pitanja su od velike važnosti kako bi se saznala istina šta se desilo. Ovo ne može da se zataška kao poplave i da se kaže da je kriv Bog ili djavo - rekao je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Živković na konferenciji za novinare i dodao da "pitanjima ne ruši Vladu i premijera" i da takav odgovor neće prihvatiti.

Živković je pitao po čijem zahtevu je ministar odbrane Bratislav Gašić doneo odluku o upotrebi helikoptera i kojim propisom je ona regulisana, kao i zašto za transport pacijenta nije upotrebljen helikopter MUP-a Srbije, kao što je propisima predviđeno.

- Zašto je upotrebljen vojni helikopter koji po dogovoru sa Direktoratom civilnog vazduhoplovstva bio angažovan u Sistemu traganja i spasavanja u civilnom vazduhoplovstvu i može se koristiti samo ako je došlo do udesa civilnog vazduhoplova - naveo je Živković.

Živković je pitao Vučića ko mu je i kada dostavio transkript veze pilot-kontrolor leta na osnovu koje je medijima izjavio da su zabeležene dve izjave pilota, prva "da vidi pistu" i druga "da ne vidi pistu i mora na penjanje", ukazavši da samo lice koje je određeno i autorizovano od strane države ima pravo uvida u snimak tog razgovora.

- Da li vam je jasno da ste posedovanjem i objavljivanjem transkripta radio veze zloupotrebili svoj položaj tako što ste neovlašćeno posedovali i koristili najvažniji deo istražnog materijala s namerom da utičete na objektivnost istrage - poručio je Živković premijeru.

Predsednik Nove stranke je upitao i zašto nije obrazovana mešovita ili civilna komisija za ispitivanje udesa helikoptera, s obzirom na to da su stradala trojica civila i da je helikopter bio u civilnoj misiji.

On je upitao i šta su preduzeli Agencija za kontrolu letenja, Direktorat civilnog vazduhoplovstva i Ministarstvo saobraćaja u toku leta, a posebno nakon pada letelice, kao i da li je aktivirana Služba traganja i spasavanja kad je bilo izvestno da je helikopter u opasnosti.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Živković: Vučićeva odgovornost da kaže ko je kriv za pad

Izvor: NoviMagazin.rs, 01.Apr.2015

Predsednik Nove stranke Zoran Živković izjavio je danas da je odgovornost premijera Srbije Aleksandra Vučića da kaže ko je kriv za pad helikoptera kod Beograda u kome je 13. marta poginulo sedam osoba..."Ono na šta država uvek mora da da odgovor je pitanje građana je ko je kriv. Kad Aleksandar...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

"Vučić da odgovori o helikopteru"

Izvor: B92, 01.Apr.2015

Predsednik Nove stranke Zoran Živković zatražio je od premijera Aleksandra Vučića odgovore na niz pitanja o uzrocima pada helikoptera kod Surčina...Između ostalog, Živković je pitao zašto je korišćena vojna letelica, ko mu je dostavio transkript veze i zašto nema civila u komisiji za ispitivanje...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.