Zelena poslanička grupa obnovila rad

Izvor: Blic, 28.Jan.2015, 16:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zelena poslanička grupa obnovila rad

Neformalna Zelena poslanička rupa, u kojoj će biti 25 poslanika iz deset parlamentarnih stranaka, obnovila je danas rad u aktuelnom sazivu Skupštine Srbije.

- U Skupštini je danas održan prvi radni sastanak Zelene poslaničke grupe u kojoj su poslanici SNS, SPS, DS, PUPS, SDPS, Zeleni Srbije, SVM, LSV i SDS. Cilj neformalne grupe, kojoj je ovo treći saziv, je da tema zivotne sredine dobije prioritet >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i nadje se u fokusu prilikom odlučivanja - kazao je predsednik Centra modernih veština Miloš Đajić.

Đajić je organizovao obnovu rada grupe zajedno sa beogradskim Fondom za političku izuzetnost i Balkanskim fondom za demokratiju.

Poslanici su simbolično potpisali povelju kojom se obavezuju da će pokretati inicijative na lokalnom, regionalnom i nacionalnom nivou u vezi sa zaštitom i unapredjenjem zaštite životne sredine i promovisati principe održivog razvoja.

Na prvoj sednici grupe, poslanici su pored ostalog predlagali teme kojima će se Zelena poslanička grupa baviti u narednom periodu. Članovi te grupe radiće na ponovnom formiranju Fonda za zaštitu životne sredine, pokretanju akcija podizanja vetrozaštitnih pojaseva u Srbiji, formiranju Agencije za otpad a jedan od njihovih ciljeva je i da se okviru gradjanskog vaspitanja u osnovnim i srednjim školama u Srbiji, uvede tema zaštite životne sredine.

Poslanici su predlagali da se razmotri inicijativa za uspostavljanje samostalnog ministarstva za ekologiju i da se kontroliše primena zakona koji se odnose na zaštitu životne sredine.

Zelena poslanička grupa osnovana je u novembru 2009. godine a rad je obnovila u prethodnom skupštinskom sazivu, januara 2013. godine. Srbiju očekuju pregovori sa EU u kojima će oblast zaštite životne sredine biti jedna od najobimnijih i najskupljih za uskladjivanje, zbog čega članovi Zelene poslaničke grupe smatraju da je njihov rad od velikog značaja.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Đurišić kažnjen sa 10 odsto od plate

Izvor: Blic, 28.Jan.2015

Administrativni odbor Skupštine Srbije kaznio je danas šefa poslaničkog kluba SDS Marka Đurišića novčanom kaznom od 10 odsto osnovne plate, odnosno 6.829,78 dinara zbog opomene koja mu je izrečena na planeranoj sednici 19. januara...Odbor je predložio Skupštini da konstatuje početak mandata...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.