Završen Bledski strateški forum

Izvor: Akter, 02.Sep.2014, 23:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završen Bledski strateški forum

Večeras je na Bledu završen dvodnevni Bledski strateški forum, koji je ove godine okupio više od 500 učesnika iz 65 zemalja i međunarodnih ustanova

Održavanjem panela o regionalnoj saradnji na području zapadnog Balkana večeras je na Bledu završen dvodnevni Bledski strateški forum, koji je ove godine okupio više od 500 učesnika iz 65 zemalja i međunarodnih ustanova.

Saradnju na području jugoistočne Europe potrebno je jačati, kao i međusobno poverenje, >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << a perspektiva članstva u EU za sve države u jugoistočnoj Evropi predstavlja za to odličan okvir, zaključili su učesnici panel rasprave o regionalnoj saradnji na Balkanu na strateškom forumu na Bledu, navodi HINA.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da je evropska perspektiva zemalja zapadnog Balkana suštinski uticala na unapređenje regionale saradnje i rešavanje otvorenih pitanja dijalogom.

Dačić je istakao da ohrabruju uveravanja partnera iz Hrvatske da nerešenim bilateralnim pitanjima neće blokirati niti uslovljavati susede na njihovom putu ka Evropskoj uniji i da će biti među najglasnijim pristalicama nastavka proširenja Unije.

"Svesni smo da nam predstoji težak reformski period, ali isto tako mogu sa zadovoljstvom da konstatujem da je Srbija napravila veliki napredak u brojnim oblastima, kao što su borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, pravosuđe, kao i na planu unapređivanja ljudskih i manjinskih prava", rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije podvukao je da je evropska perspektiva ključni faktor koji je omogućio uspeh dijaloga Beograda i Prištine, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

On je ponovio da je punopravno članstvo u Evropskoj uniji prioritet Vlade Srbije, koja je opredeljena da okonča pristupne pregovore do kraja svog mandata 2018. godine.

Dačić je rekao da je potrebno da Evropska unija, uprkos problemima sa kojima se sama suočava, pokaže adekvatnu fleksibilnost za specifičnosti regiona zapadnog Balkana i da ne dozvoli da pitanje daljeg proširenja Unije bude zapostavljeno.

Kako prenosi Hina, Dačić je u šaljivom tonu, u ime čitavog regiona, "zaprietio" EU da će zemlje s ovog područja tražiti da postanu članice SAD ako ih ne primi EU i rekao je da je zaostajanje zemalja tom području u odnosu na države iz nekadašnjeg "komunističkog" bloka zabrinjavajuće.

Potpredsednica hrvatske vlade i ministarka spoljnjih i evropskih poslova Vesna Pusić je rekla da se odavno zalaže za jačanje regionalne saradnje i da je to bio njen stav i u vreme kada su rezerve prema toj politici imale mnoge susedne zemljem, kao i da perspektiva članstva u EU predstavlja odličan okvir za jačanje takve politike i jačanje privrednih i drugih odnosa.

"Čitav projekat EU je za regionalnu saradnju odlična stvar, jer nema nijedne države koja bi rekla mi smo protiv članstva u Uniji. Zato je na tome moguće graditi uspešnu regionalnu saradnju", rekla je Pusić, dodavši da je u nacionalnom interesu Hrvatske da sve susedne zemlje postanu članice Evropske unije, prenosi Hina.

Bivši srpski ministar spoljnjih poslova Goran Svilanović izjavio je da će ulazak preostalih država na Balkanu u EU biti dugotrajan i specifičan u odnosu na primanje Slovenije i Hrvatske, a da stvari može pospešiti i regionalna saradnja.

"To će biti specifičan proces jer su to države sa specifičnim problemima", kazao je Svilanović. On je posebno upozorio na problem niskog BDP u tim zemljama zbog čega se pojavljuje problem i u ostvarenju infrastrukturnih projekata koji su regionalno usmereni, ali nemaju finansijsku pomoć.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko rekao je da BiH ima bogatu kulturu i razvojne šanse, ali da će mladi u 70 odsto slučajeva napustiti BiH ako u njoj ne budu videli perspektivu i ako se ne poboljša privredno stanje i ne uvede poštovanje vladavine prava.

U panel raspravi o stanju u jugoistočnoj Europi učestvovao je i Hojt Ji, zamenik američkog državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove, koji je istakao da bi zemlje u tom delu Europe morale biti jasno suočene i sa posledicama ukoliko se ne budu držele načela dogovorene saradnje.

Nastavak na Akter...






Povezane vesti

Dačić: Evropska perspektiva uticala na unapređenje regionale saradnje

Izvor: Nezavisne Novine, 03.Sep.2014, 11:20

LJUBLJANA - Održavanjem panela o regionalnoj saradnji na području zapadnog Balkana sinoć je na Bledu završen dvodnevni Bledski strateški forum, koji je ove godine okupio više od 500 učesnika iz 65 zemalja i međunarodnih ustanova...Saradnju na području jugoistočne Europe potrebno je jačati,...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.