Zanijer i Ivanović o Diku Martiju

Izvor: B92, 23.Feb.2011, 16:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zanijer i Ivanović o Diku Martiju

Beograd -- UN moraju da prate dešavanja u vezi sa izveštajem Dika Martija, slažu se državni sekretar u Ministarstvu za KiM Oliver Ivanović i šef Unmika Lamberto Zanijer.

Ivanović i Zanijer su se sastali u kancelariji Ministarstva za Kosovo i Metohiju u Kosovskoj Mitrovici.

Ivanović je pri tom upozorio da bi svako odugovlačenje sa donošenjem odluke o istrazi o navodima iz Martijevog izveštaja omogućilo da se problem ispolitizuje, navodi se u saopštenju Ministarstva.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Moje insistiranje je da se donese brza odluka, jer bi svako čekanje i razvlačenje omogućilo politizaciju tog pitanja. Ujedinjene nacije moraju biti uključene, direktno ili indirektno, jer je to tema koja je od velike važnosti i koja je stvorila određena očekivanja kod porodica kidnapovanih i nestalih", rekao je Oliver Ivanović.

Šef UNMIK-a ocenio je da bi Euleks zbog operativnih mogućnosti mogao da pruži više nego kada bi se stvaralo novo telo za istragu ili radilo na proširenju ovlašćenja za međunarodni sud u Hagu.

Osim o izveštaju Dika Martija i stavu UN po tom pitanju, Ivanović i Zanijer su razgovarali i o odlukama Saveta bezbednosti koje se tiču Kosova i Metohije.

Državni sekretar je razgovarao juče sa šefom Euleksa Gzavijeom de Marnakom o situaciji na severu Kosova i Metohije i aktivnostima koje ta misija sprovodi.

"Nemamo ništa protiv ako Euleks istražuje kriminalne radnje na severu, ali obični građani nikako ne bi smeli da zbog toga ispaštaju i budu uznemiravani", rekao je Ivanović.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Šef Unmika: Euleks spreman za istragu o trgovini organima

Izvor: Blic, 23.Feb.2011

Šef UNIMK Lamberto Zanijer izjavio je da je Euleks operativno spreman za istragu o trgovini ljudskim organima na Kosovu i da za taj slučaj ne bi trebalo stvarati novo telo. .."Euleks bi zbog operativnih mogućnosti mogao da pruži više nego kada bi se stvaralo novo telo za istragu ili proširivanje...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.