Za Josipovića susret sa Nikolićem na dugom štapu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Dec.2012, 11:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za Josipovića susret sa Nikolićem "na dugom štapu"

NOVI SAD -

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je za Radio-televiziju Vojvodine da susret sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem trenutno nije moguć i da je teško reći da li bi i kad moglo biti tog susreta.

"Naš susret ima smisla samo onog trenutka ako zajedno možemo poslati neku poruku, inače je efekat potpuno suprotan i za srpsku i za hrvatsku javnost. Ovog trenutka mislim da je bolje da još malo tražimo puteve", rekao je Josipović u emisiji Radar.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Ocenjujući odnose dve zemlje, posle izbora Nikolića za predsednika Srbije i oslobađajuće presude hrvatskim generalima, on je naglasio da se ne sme dozvoliti da razlike, koje se trenutno uočavaju i prikazuju u javnosti, prerastu u trajno stanje. Josipović je naglasio da odnosi između dve države nisu pitanje jednog trenutka.

On smatra da će "vremenom doći do redefinicije naših odnosa prema istoriji i da će određena istorijska distanca ostaviti više prostora za, što bismo slikoviti nazvali, zajednički udžbenik (istorije)".

Kada je reč o odnosima dve zemlje prema nacionalnim manjinama Josipović je rekao da hrvatsko zakonodavstvo daje mogućnost bolje participacije, jer u toj zemlji postoje rezervisana mesta za predstavnike manjina, ne samo u državnom parlamentu već i u jedinicama lokalne samouprave.

On je napomenuo da je udeo srpskog stanovništva u Hrvatskoj veći nego što je hrvatskog stanovništva u Srbiji

"Države treba da budu velikodušne prema manjinama, jer ne ugrožavaju manjine naše države već su one naše bogatstvo", kazao je on

Josipović je rekao da je došlo do zastoja u povratku srpskih izbeglica u Hrvatsku.

"Sada su bolji uslovi za povratak iako uslovi života u povratničkim krajevima u Hrvatskoj nisu dobri ni za Srbe ni za Hrvate, pre svega zbog ekonomskih razloga", kazao je Josipović.

Povodom obostranih tužbi Srbije i Hrvatske za genocide, podnetih pred Međunarodnim sudom pravde, Josipović je rekao da one nisu toliko važne i da imaju više emotivni karakter.
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Josipović: Susret sa Nikolićem trenutno nije moguć

Izvor: Press, 19.Dec.2012

"Naš susret ima smisla samo onog trenutka ako zajedno možemo poslati neku poruku, inače je efekat potpuno suprotan i za srpsku i za hrvatsku javnost. Ovog trenutka mislim da je bolje da još malo tražimo puteve", rekao je Josipović u emisiji "Radar", prikazanoj sinoć na RTV.. Napominjući da ima...

Nastavak na Press...

Josipović: Susret s Nikolićem nije moguć

Izvor: Beta, 19.Dec.2012

NOVI SAD, 19. Decembra 2012. (Beta) - Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je da njegov susret sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem "trenutno nije moguć", a da je teško reći da li bi i kada bi ga.

Nastavak na Beta...

Josipović: Susret s Nikolićem nije moguć

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 19.Dec.2012

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je da njegov susret sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem "trenutno nije moguć", a da je teško reći da li bi i kada bi ga moglo biti. "Naš susret ima smisla samo onog trenutka ako zajedno možemo poslati neku poruku, inače je efekat potpuno suprotan...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.