Vukomanović: Dačić ima kontrolu unutar partije

Izvor: Danas, 30.Apr.2016, 16:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vukomanović: Dačić ima kontrolu unutar partije

Beograd - Nije mi namera da rušim Ivicu Dačića sa mesta predsednika Socijalističke partije Srbije zbog izbornih rezultata, jer sam svojevremeno zbog njega i ušao u SPS, ali bi on morao mnogo više da ceni one ljude u stranci koji mu donose glasove, a ne one koji su mu bliže srcu. Smatram, ipak, da bi na sednici Glavnog odbora stranke trebalo temeljno da razmotrimo izborne rezultate i da vidimo ko je za šta zaslužan - kaže za Danas Novica Tončev, član predsedništva SPS i gotovo apsolutni >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << pobednik na lokalnim izborima u Surdulici.

                 

Njegove stranačke kolege mu poručuju da sve i da hoće da ruši lidera socijalista on to ne može, jer nema ličnu snagu.

Odmah po objavljivanju rezultata jasno je bilo da deo socijalista nije zadovoljan izbornim rezultatom. Neki od njih smatraju da su agresivnijom politikom u kampanji mogli da osvoje koji procenat glasova više. Na pitanje da li bi SPS imao bolje rezultate da u kampanji nije imao toliko respekta prema Vučiću i naprednjacima, Tončev kaže da se on nije uopšte obazirao na naprednjake u kampanji i da rezultati pokazuju kako je prošao.

- Pobedio sam ubedljivo i osvojio više od 70 odsto podrške - kaže Tončev .

On smatra da su socijalisti jedini gubitnici izbora, jer iako su bili deo vlasti nisu uspeli da povećaju ni procenat glasova, ali ni broj poslaničkih mandata. I zato je prema njegovim rečima preko potrebna ta sednica Glavnog odbora na kojoj bi se video čiji je koliki doprinos bio u kampanji, ko je dobro uradio posao, a ko je podbacio.

- Niko unutar SPS-a, pa ni naš drug Tončev nema ni ličnu snagu, ni podršku drugih funkcionera i članova partije da uopšte pokuša da izazove ili da testira liderski autoritet Dačića - kaže za Danas Dijana Vukomanović, predsednica IO SPS.

Ona napominje da Dačić ostaje jak političar i izuzetno vešt politički igrač i u Srbiji, u regionu Balkana, i šire.

- Čovek koji je uspeo da izdejstvuje kompromis između 57 zemalja sveta, kao predsedavajući OEBS-a, nema problem da održi kontrolu unutar vlastite partije, zaključuje Vukomanovićeva.

Socijalisti su, prema preliminarnim rezultatima, osvojili oko 11 odsto, odnosno 407.184 glasa. To je za oko 77.000 glasova manje nego na izborima 2014. godine, i ispod cilja od pola miliona glasova koji su postavili u kampanji. I sam Dačić tada je u izbornoj noći potvrdio da su socijalisti dobili manje glasova nego što je on najavio, ali da to ipak nije loš rezultat. On je istakao da su uspeli da sačuvaju identitet stranke i da prežive "politički cunami SNS".

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.