Vučić:  Veliki gradovi i velike zemlje izgrađeni su na velikim snovima

Izvor: Blic, 07.Apr.2015, 11:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Veliki gradovi i velike zemlje izgrađeni su na velikim snovima

Veliki gradovi i velike zemlje izgrađeni su na velikim snovima čija je veličina deo ljudi zastrašivala, rekao je premijer Aleksandar Vučić obrazlažući u Skupštini Srbije "leks specijalis" o "Beogradu na vodi".

Premijer je izjaganje započeo istorijatom razvoja Savskog amfiteatra, od knjaza Miloša i knjaza Mihajla do danas, posebno istakavši da je u 20. veku razvoj tog dela grada Beogradu doneo bolju povezanost sa Evropom.

On je naveo delove istorije Savamale, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << navodeći da je u pitanju višegodišnji san i nastojanje da se Beograd spusti na obale. Vučić je pokazao slike obnovljene zgrade "Geozavoda" koja je danas "apsolutno najlepša zgrada na celom Balkanu".

Projekat Beograd na vodi Vučić je predstavljao 67 minuta u više navrata prekidan aplauzima poslanika.

- Obnova je koštala četiri miliona evra, ali ne građane Srbije, već investitora koji želi da uloži u "Beograd na vodi" - rekao je premijer.

Vučić je pomenuo da je u vreme dok je gradonačelnik bio Dragan Đilas 2009. najavljeno da će u tom području nići "srpski Menhetn".

- To ne mora da bude najveće ruglo našeg grada. Tu je bilo 52 olupine brodova i tri kanalizaciona ispusta od kojih nikada niste mogli da vidite patke o kojima neki govore, zgrada "Geozavoda" služila je narkomanima i za neke druge radnje koje me sramota da pominjem, a danas je to deo grada koji se najviše razvija. Imali smo tu asfaltne i betonske baze, ložionicu koja je i Titu zasmetala i tada je doneta odluka da se ide u izmeštanje Železničke stanice, a ne danas - rekao je premijer.

On je obećao da će u januaru do, kako je rekao, Svetog Save, biti završena i puštena u promet Železnička stanica Prokop što je dočekano burnim aplauzom.

Svi objekti koji su proglašeni spomenicima kulture će, prema Vučićevim rečima, biti obnovljeni i izgledati kao početkom prošlog veka - Pošta, hotel Bristol, Železnička stanica... i oni će u potpunosti pripadati Beogradu i Srbiji.

- Nisam očekivao ovolike otpore napretku i modernizaciji za koje nismo imali novac. Od svega je najvažnije da li za nešto imate novac - rekao je Vučić.

On je naveo istoriju brojnih građevina koje su nailazile na otpor prilikom izgradnje među kojima je i Ajfelov toranj, ali i Palata Albanija u Beogradu. I uvođenje struje u Beogradu, izgradnja Gazele i palate Beograđanka i brojni drugi objekti naišli su na veliki otpor, kazao je Vučić.

On je poručio da "Beograd na vodi" neće biti prvi projekat za koji će parlament doneti leks specijalis, već da je to rađeno i u SFRJ za svaki veliki projekat od nacionalnog interesa, a kao primer pomenuo je odluku o izgradnji auto-puta Bratstvo-jedinstvo.

Vučić je, pokazujući poslanicima "Službeni glasnik" iz 1966. rekao da je leks specijalis za izgradnju tog auto-puta donet na predlog tadašnjeg gradonačelnika Branka Pešića, a odluka se odnosila na uslove korišćenja sredstava SFRJ. Podsetio je da je i tada bilo protivljenja građana zbog trošenja ogromnog novca za nepotrebne projekte.

To je, kazao je, bilo zato što smo uvek živeli u siromaštvu.

- Protestovalo se zato što će most Gazela imati šest traka, govorilo se da nam to nije potrebno je Beograd nema toliko automobila i da zato nema potrebe da se troše silne narodne pare od kojih je narod mogao bolje da živi - kazao je Vučić.

Danas su nam, dodao je, malo tri trake i voleli bismo da je Branko Pešić bio još uporniji.

Premijer je rekao da su ti objekti građeni našim novcem, a da se sada prvi put govori o velikom projektu koji će biti izgrađen tuđim novcem, jer svoj nemamo. Naš novac, dodao je, potrošen je na povećanje plata i penzija u izbornim kampanjama ili za koalicione sporazume.

Vučić je naveo da je početak izgradnje dve stambene kule planiran na leto ove godine, a da će se paralelno raditi na projektima kule Beograd, tržnog centra i hotela, za koje se projekti očekuju u maju 2016. a izgradnja na leto te godine.

Идеја о спуштању Београда на реке постоји још од 1950. О пројекту "Београд на води" у @ParlamentSrbija pic.twitter.com/IJcwtIRhC9

Premijer je rekao da je ranije dolazilo do zabune o rokovima izgradnje projekta, s obzirom na to da je on govorio da će biti završen za četiri, a gradonačelnik Beograda Siniša Mali za deset godina.

- Nisu pažljivo slušali, ja sam govorio o prvoj fazi, a gradonačelnik o projektu. Pitanje je da li će ceo projekat biti završen i za 15 godina, ali će za tri ili četiri Beograd imati lepše lice - rekao je Vučić.

Tajkunski džepovi će ostati prazni

Premijer je rekao da će realizacijom Beograda na vodi dobiti država i narod, a novac se neće slivati u, kako je naveo, "tajkunske džepove".

- Neki tajkuni su mogli da postanu vlasnici dela priobalja, ali sad im država kvari posao jer će država i narod da dobiju ovim projektom, a neće se novac slivati u tajkunske džepove - rekao je Vučić.

Vučić je rekao da u izradu projekta i rad na "Beogradu na vodi" treba uključiti što više srpskih kompanija i istaknutih arhitekata, urbanista, kao i da materijali za izgradnju treba uzimati iz Srbije, na primer čelik iz smederevske Železare.

"To će biti uslov koji će biti i u ugovoru i to će biti poštovano u dogovoru sa arapskim invesitorom", rekao je Vučić.

- Zahvaljujući zakonu uposlićemo desetine hiljada ljudi, obezbediti rast građevine i tercijalnog sektora - rekao je Vučić.

Vučić je citirao izjave pojedinih građana raseljenih iz područja koje bi trebalo da bude deo "Beograda na vodi" koji su naveli da su srećni  na novim mestima. Vučić je pritom podigao fotografije teških uslova u kojima su raseljeni živeli.

- To hoćemo da promenimo, da to bude najlepši deo grada i Srbije i da se time posnosimo - kazao je premijer.

Na pitanje o javnom interesu Vučić je kazao da prema Ustavu pravo svojine može biti ograničeno javnim interesom. On je naveo čime može biti ograničen javni interes i  pozvao se na pojedine presude Evropskog suda za ljudska prava i sudsku praksu Srbije.

Govoreći o imovinsko-pravnom statusima, on je naveo da su svi zahtevi za legalizaciju odbačeni i da je uklonjeno je 179 objekata od ukupno 246 objekata na prostoru "Beograda na vodi", a za raseljavanje 86 porodica izdvojeno je 51 miliona dinara.

Савамала је постала део @beograd_rs који се најбрже развија,место где се људи окупљају.Хоћемо да то буде најлепши део Србије! #Beogradnavodi

- Sredstva za uklanjanje tih objekata u prvoj fazi gradnje, obezbedio je Grad Beograd u iznosu od 130 miliona dinara i potrebno je ukupno oko 880 miliona evra za kompletnu eksproprijaciju objekata na mestu budućeg projekta "Beograd na vodi", u prvoj fazi projekta - rekao je Vučić u Skupštini Srbije.

Sa 86 porodica je potpisan ugovor o raseljavanju, četiri porodice su samostalno napustile i iselile područje Savskog amfiteatra, što je ukupno 90 porodica koje su napustile tu lokacija i očekuje se da će se sa još 10 porodica biti potpisan ugovor o raseljenju, naveo je Vučić.

Budući sadržaji

Vučić je najavio da će "Beograd na vodi" na površini od 177 hektara između ostalog imati:

- Da ostavimo po strani ovu lepu zgradu i ostalo što je urađeno, mi smo uspeli a neki za 70 godina to nisu da uklonimo 179 odjekata. Sredstva od nešto preko milion evra obezbedio je grad Beograd - rekao je Vučić i podsetio da je samo "srušena skalamerija Terazija na Novom Beogradu" koštala 650.000 evra.

Ukupan trošak raseljevanja je, kako je rekao Vučić, 51 milion dinara. On je naveo da su dosad arapski partneri uložili više nego što je otišlo iz budžeta.

- U bilo kom trenutku da se nešto dogodi, nismo ništa izgubili jer smo sredili prostor - rekao je Vučić.

Premijer Vučić koji obrazlaže zakon je u skupštinsku salu ušao praćen burnim aplauzom.

Sednici prisustvuju i gradonačelnik Siniša Mali i gotovo svi ministri i odbornici u Skupštini Beograda.

Poslanik SDS Marko Đurišić zatražio je na početku da se duplira vreme rasprave, a poslanik DS Balša Božović da se rasprava o zakonu skine s dnevnog reda. Ovi predlozi nisu usvojeni.

Poslanici su početak sednice koristili da od predstavnika vlasti zatraže određene informacije i postave im pitanja.

Parlament će o Predlogu zakona o utvrđivanju javnog interesa i posebnim postupcima eksproprijacije i izdavanja građevinskih dozvola neophodnih za realizaciju projekta "Beograd na vodi" obaviti i raspravu u načelu i raspravu u pojedinostima.

Predstavnici vladajuće većine ukazivali su uoči skupštinske debate na značaj tog projekta, koji će, ubeđeni su, pokrenuti čitavu Srbiju i region, dok predstavnici opozicije traže njegovo povlačenje iz procedure i usklađivanje sa pravnim sistemom Srbije.

Predloženim zakonom se uređuje utvrđivanje javnog interesa za eksproprijaciju nepokretnosti radi realizacije projekta izgradnje­ "Beograd na vodi", kao projekta od posebnog značaja za Republiku Srbiju i Grad Beograd.

Vlada Srbije je predloženi zakon uputila u skupštinsku proceduru 9. marta, a njime se određuje korisnik eksproprijacije, uređuje postupak i drugi odnosi koji nastanu u realizaciji Projekta, postupak i način izdavanja građevinske dozvole i drugih akata potrebnih u postupku izgradnje objekata...

Po tom zakonskom predlogu Republika Srbija i Grad Beograd imaju sva prava, obaveze i odgovornosti korisnika eksproprijacije predviđene zakonom kojim se uređuje eksproprijacija kao i ovim zakonom.

Za eksproprisanu nepokretnost vlasnik ima pravo na naknadu koja ne možže biti niža od tržišne vrednosti nepokretnosti, navodi se u obrazloženju i dodaje da je vlasnik nepokretnosti dužan da se izjasni u roku od osam dana od dana dobijanja predloga za eksproprijaciju.

Prema podacima iz Prostornog plana, na površini od oko 177 hektara predviđeno je da se izgradi nešto više od 1.000.000 kvadratnih metara stambenog prostora, oko 750.000 kvadratnih metara poslovnog i komercijalnog prostora, više od 62.000 kvadrata javnih sadržaja kao što su vrtići, škole, ustanove kulture, socijalne i zdravstvene zaštite i oko 242.000 kvadrata novih zelenih površina.

Ovi kapaciteti, navodi se u obrazložženju Predloga zakona, omogućavaju da na ovom prostoru bude više od 13.000 zaposlenih i više od 17.000 stanovnika.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Nisam očekivao ovoliki otpor"

Izvor: B92, 07.Apr.2015

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su mnoge vlade pre ove govorile o spuštanju Beograda na reke, a da sada konačno to može i da se ostvari...Vučić je u Skupštini Srbije obrazlažući Predlog posebnog zakona o projektu "Beograd na vodi" kazao da je pitanje da li će ceo projekat biti...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.