Vučić: Nisam nasmejan zato što preduzimam najteže mere u istoriji, već zato što mi je savest čista

Izvor: Blic, 24.Okt.2014, 14:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Nisam nasmejan zato što preduzimam najteže mere u istoriji, već zato što mi je savest čista

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da bi Srbija bila pred bankrotom krajem 2016. ili početkom 2017. da nisu preduzete mere štednje i da se država nije suočila sa ekonomskim problemima u kojima se nalazi.

- Srbiji trenutno ne preti ni problem nelikvidnosti ni problem bankrota, ali želimo da počnemo mere štednje - kazao je on u Skupštini Srbije na početku rasprave o rebalansu budžeta za 2014. godinu i pratećim zakonima kojima je predviđeno smanjenje penzija >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i plata zaposlenih u javnom sektoru većih od 25.000 dinara.

On je istakao da Srbija sada ima izraženiju makroekonomsku stabilnost nego ikada u savremenoj istoriji, jer su devizne rezerve iznose između 10 i 11 milijardi, a kurs je stabilniji nego ikada u prethodnih deset godina.

- Prvi put imamo dramatičan pad inflacije, prvi put u savremenoj istoriji Srbije memamo povecahanje broja nezaposlenih, već pad nezaposlenosti - kazao je Vučić čije je izlaganje više puta prekidano aplauzima poslanika Srpske napredne stranke.

Deo sednice parlamenta kad je govorio Vučić, pored RTS-a, prenosile su i televizije Pink i Studio B.

Vučić je rekao da ne želi da beži ni od čega i da smatra da vlast zaslužuje dobru ocenu i od gradjana, "kao što je takva ocena dobijena od svih važnih ljudi u svetu".

- Prvi put se događa nešto ovako da govorimo u kakvoj situaciji se naša država nalazi i kako da iz nje izađemo", rekao je Vučić i dodao da rešenja treba tražiti u radu i da treba da "budemo marljiviji i bolji od drugih".

Premijer je istakao da je mere fiskalne konsolidacije najavio pre nekoliko meseci, čak i u svom ekspozeu, jer nije više hteo da krije od naroda u kakvim se problemima nalazi država.

On je kazao da se sadašnja vlada "ukrcala na pola potopljen brod" i da je zbog Srbije i budućnosti građana morala da prekine da laže i obmanjuje narod.

On je kazao da su plate i penzije od 2009. do 2012. povećavane da bi se dobilo političko poverenje partija na vlasti.

- Naš je posao da tražimo rešenje u radu i da budemo marljiviji i bolji od drugih - rekao je on.

Vučići je kazao da najavljene mere neće pogoditi najsiromašnije, odnosno da najveći broj penzionera i radnika u javnom sektoru neće osetiti mere štednje.

 - Mere ni na koji način neće osetiti 61 odsto penzionera, odnosno 1,03 miliona od ukupno 1,7 miliona penzionera - rekao je on.

Prema njegovim rečima, i najstručniji ljudu u zemlji, poput  profesora ili lekara, koji imaju primanja veća od 100.000 dinara biće manje pogođeni smanjenjem plata, nego što su to bili dok je na snazi bio solidarni porez.

- Nisam nasmejan zato što preduzimam najnepopularnije i najteže mere u istoriji Srbije, već sam nasmejan zato što mi je čista savest i zato što sam naplatio sve što sam mogao tajkunima i zato što sam se borio za siromašne da bi Srbija živela normalno i bogatije - rekao je Vučić.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.