Vlada SRS i DSS vodi u izolaciju

Izvor: Blic, 30.Maj.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada SRS i DSS vodi u izolaciju

- Glavna odluka koja nas očekuje posle ovih izbora jeste da li će Srbija dobiti vladu koja će nastaviti sa procesima evropskih integracija. Ukoliko bude formirana proevropska vlada na čelu sa listom „Za evropsku Srbiju", evropske integracije ostaće prioritet vlade i moguć je ubrzan put ka dobijanju statusa zvaničnog kandidata za članstvo u Uniji - kaže za „Blic" ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić, prenoseći utiske sa ministarskog sastanka EU u Briselu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

- U tom slučaju, mi ćemo iskoristiti političku šansu koju imamo da u jednom kratkom roku pređemo veliki put, posle kojeg je isključivo na nama da završimo posao ispunjavanja tehničkih uslova za punopravno članstvo.

U slučaju da se to ne dogodi, Jeremić očekuje zaustavljanje procesa evropskih integracija.

- Ako bude formirana vlada narodnjaka i radikala, pretpostavljam da će oni ispuniti svoje izborno obećanje, poništiti sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i time na jedan duži period institucionalno zaustaviti proces evropskih integracija Srbije. Brisel u tom slučaju ne bi imao nikakav izbor osim da se ponaša u skladu sa odlukama takve vlade. Posledica bi bila zaustavljanje puta Srbije ka Uniji, blokiranje procesa vizne liberalizacije koji je u toku i politička i ekonomska izolacija zemlje.

Izjavili ste da vam je u Briselu rečeno kako je SPS prihvatljiv partner u proevropskoj vladi?

- Brisel želi da sarađuje sa vladom koja ima za svoj prioritet regionalnu stabilnost i evropske integracije, ali se niko ne meša u detalje unutrašnje politike. Ukoliko bude formirana vlada sa takvim prioritetima, uz sve ono što to podrazumeva, to je partner koga Brisel želi da vidi i sa kojim bi bio spreman da nastavi da radi na projektu ubrzane integracije zapadnog Balkana. Svako ko bude spreman za to, bio bi poželjan partner.

Hag se kao uslov za evrointegracije poslednjih nedelja „izgubio" u svakodnevnoj priči o novoj vladi?

- Lično nisam ulazio u te detalje. Integralni deo politike evropskih integracija je saradnja sa Hagom koja podrazumeva pronalaženje i slanje u Hag svih koji su optuženi za ratne zločine. Taj uslov se neće promeniti i ostaće dok se potpuno ne ispuni. Jedino pitanje koje se postavlja jeste da li će Srbija dobiti vladu koja će ubrzanu integraciju u Evropu imati za prioritet.

Da li može da se desi da put ka kandidaturi bude blokiran ako optuženici u međuvremenu ne budu izručeni?

- Puna saradnja sa Tribunalom je politički uslov koji podrazumeva da ova zemlja učini sve kako bi taj proces bio završen, i da Tužilaštvo u Hagu proceni da vlasti ove zemlje to zaista i čine. Ako vlada među prioritetima bude imala ubrzanu integraciju, biće učinjeno sve da se taj proces dovede do kraja. Ako i tužilaštvo u Hagu bude imalo takvu procenu, ja ne vidim nove prepreke na putu gde je sledeći korak dobijanje statusa kandidata za članstvo.

Srbija u velikom broju zemalja članica Evropske unije trenutno nema ambasadora. Do kada će tako ostati?

- U ovoj fazi u kojoj je cilj da što manje država prizna Kosovo, i da ono ne postane član ključnih međunarodnih organizacija, ja ne bih predlagao vladi promenu politike. Naš je uspeh činjenica da je Kosovo, uprkos ogromnim pritiscima, priznao relativno mali broj zemalja i ono nije postalo član nijedne važnije međunarodne organizacije. Sada to treba da institucionalizujemo. Planiramo da u septembru, tokom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, uputimo zahtev Međunarodnom sudu pravde za dobijanje mišljenja o tome da li je nezavisnost Kosova proglašena u skladu sa međunarodnim pravom. Ako budemo uspešni, zaustavićemo potpuno talas priznanja i tada bi počela nova epizoda u kojoj bi se pojačao diplomatski rad i tamo gde su, nažalost, priznali nezavisnost Kosova, pa u sklopu toga mogu da zamislim i diskusiju o povratku ambasadora.

Čaršijske priče

U javnosti važite za jednog od kandidata za budućeg premijera vlade proevropskog bloka. Da li vam je to mesto ponuđeno?

- Sve informacije koje imam govore da još nismo došli u tu fazu u kojoj bi se diskutovalo o kadrovskim rešenjima za predsednika vlade. Zato ja te priče u kojima se i moje ime pominje doživljavam kao čaršijska nagađanja.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Jeremić:Pravimo vladu za evropske intergacije

Izvor: Mondo, 30.Maj.2008

Šef srpske diplomatije izjavio da je u stranačkim pregovorima prioritet da zemlja dobije vladu koja će nastaviti sa procesima evropskih integracija i da treba iskoristiti političku šansu koja nam se pruža

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.