Vilijamson: Da je osnovan sud, već bih podigao optužnice!

Izvor: BKTV News, 31.Jul.2014, 12:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vilijamson: Da je osnovan sud, već bih podigao optužnice!

Glavni tuzilac Specijalne jedinice za istragu o trgovini organima i ratne zločine OVK Klint Vilijamson je u ekskluzivnom intervju za dnevnik “Koha Ditore” rekao da je osnovan Specijalni sud, on bi već podigao optužnice.


Vilijamson je objasnio da u Briselu nije rekao “nema dokaze za trgovinu organima”, nego da ” ima ubedljivih indikacija da se to desilo” i prihvata da su njegovi zaključi uglavnom identični sa >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << onima koje je izrazio Dik Marti u njegovom izveštaju, a pre njega i glavna tuziteljka Haškog Tribunala Karla Del Ponte. 

U intervju Vilijamson kaže da zna imena onih koji će biti optuženi. “Mi znamo ko su ta lica za koja mislimo da su odgovorni za zločine i istraga će se nastaviti i biće fokusirana na njih. U zavisnosti kako ce ići istraga u narednim mesecima, moguće je da i drugi pojedinci budu obuhvaceni listom”, rekao je Vilijamson ponavljajući da neće biti optužena OVK, nego pojedinci. 

Ono što je ostalo nerazjašnjeno nakon njegovog predstavljanja u Briselu u utorak je sumnja da li je bilo ili nije trgovine organima. On kaže da je video naslove po novinama da je “Vilijamson rekao da nema trgovine organima”. 
“Ja nisam to rekao. Ono sto sam rekao je da ima ubedljivih indikacija da se to desilo, mi verujemo da se jedna takva stvar desila, ali u ograničenom stepenu. Znači postoji velika razlika između onoga kada se kaže “da nema dokaza” i recenice “nema dovoljnih dokaza da se u ovom trenutku podiže optuznica za to. Smatram da je to veoma znacajno razjašnjenje”, kazao je Vilijamson.

On je zatim rekao da treba biti realan oko trenutne situacije. 
“Tokom 15 godina bilo je pokušaja da se sude visoki oficiri OVK na Kosovu.Takvi pokušaji su nailazili na pritiske, zastrašivanja i kritike sa najvišeg nivoa vlade Kosova. Koliko god puta je bilo pokušaja da se istraže ti slučajevi, ti ljudi su ucinili svasta da spreče sve to”, kaze on.

Na pitanje da će on otići sa te funkcije u avgustu mesecu Vilijamson je rekao narednih meseci odlazi, kao i jos jedan ili dvoje kolega.” Međutim, cela ekipa će ostati funkcionalna. Znaci cela ekipa koja je od početka radila u ovom slucaju ostaće i nastaviće sa radom. Ali svakako na kraju moj naslednik biće taj koji ce imati primarnu odgovornost da podiže optuznice”, rekao Vilijamson. 
 
Izvor: tanjug.rs
The post Vilijamson: Da je osnovan sud, već bih podigao optužnice! appeared first on BK Televizija - BKTV News - Telefakt.

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.