Velika podrška Austrije Srbiji

Izvor: Studio B, 19.Dec.2014, 18:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Velika podrška Austrije Srbiji

Ministar pravde Srbije Nikola Selaković razgovarao je danas sa predsednikom Savezne Republike Austrije Hajncom Fišerom na sastaku u predsededničkoj rezidenciji Hofburg.

Sastanku su prisustvovali i ministri pravde Austrije, Mađarske, Slovačke, Slovenije, Češke i Rumunije.

Tokom susreta iskazana je velika podrška Srbiji i njenim reformama kako Austrije i austrijskog pravosuđa, tako i pomenuth zemalja, rekao je Tanjugu nakon sastanka srpski ministar pravde. >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B <<

„Gospodin Fišer je jedan od doajena politike u centralnoj Evropi, čovek koji uživa određeni ugled a to je moglo da se vidi i čuje i na današnjem sastanku. Podrška Austrije u evropskim integracijama Srbije, naročito austrijskog pravosuđa srpskom pravosuđu je veoma značajna, kao i kolega iz zemlja centralnog dela Evrope", ocenio je Selaković.

Prema njegovim rečima, u otvorenom i prijateljskom razgovoru na sastanku je bilo reči o reformama pravosuđa koje su u toku, u skoro svim zemljama čiji su ministri bili prisutni.

„Nas ne samo da vežu zajedničke pravne tradicije i razvoj prava u našim zemljama, već nas vežu i zajednički problemi. Kada sumirate probleme koje imaju njihovi pravosudni sistemi možete da vidite da se ne razlikuju, manje ili više, od onih sa kojima se suočavamo mi i naše pravosuđe", napomenuo je ministar.

On je napomenuo da ovakvi susreti i razmena iskustava doprinose da se saznaju najbolji načini za rešavaje problema sa kojima se susrećemo.

„Ono što bi želeo da istaknem jeste da je iskazana velika spremnost za pomoć Republici Srbiji, njenom pravosuđu i Ministarstvu pravde u procesu pregovaranja poglavlja 23 sa EU i uopšte u stvaranju napretka u evropskim integracijama kojima Srbija stremi", rekao je Selaković.

Ranije danas srpski ministar pravde je sa članovima delegacije bio u poseti federalnom ministarstvu pravde Austrije kao i Parlamentu.

Selaković i njegov austrijski kolega dogovorili su konkretne oblike za intenziviranje saradnje između pravosuđa dve države, posebno kada je u pitanju put Srbije ka Evropskoj uniji i pregovaračko poglavlje 23.

Nakon sastanka, Selaković je u izjavi Tanjugu rekao da će Austrija i Srbija u narednom periodu uspostaviti direktnu komunikaciju i razmenu iskustava u borbi protiv organizvanog kriminala, privrednog kriminala i korupcije.

"S obzirom na značajna iskustva Austrije u borbi protiv organizovanog kriminala, privrednog kriminala i korupcije, kao i da ona poseduje specijalno tužilaštvo za tu namenu, dogovoril smo da se napravi direktna linija komunikacije razmene iskustava i pomoći u unapređenju rada ovih javnotužilačkih organizacija", precizirao je Selaković.

On je dodao da je na sastaku bilo reči i o ekspertskoj pomoći Austrije u evropskim integracijama Srbije naročito o poglavlju 23 koje je pod nadležnošću Ministarstva pravde.

"Dogovorili smo da se ova saradnja svakako intenzivira u što skorijem roku i da sa konkretnim rezultatima budem u prilici da svog kolegu o tome informišem", rekao je Selaković i najavio uzvratni poziv sa posetu austrijskog mnistra pravde.

Austrijski federalni ministar pravde Volfgang Brandšteter rekao je da Srbija i Austrija pokušavaju da inteziviraju saradnu kako bi se ojačao put Srbije ka EU.

„Ako pogledate razvoj zemalja posebno u srednjoj Evropi videćete da ono što „pripada jedno drugom, ostaje zajedno" . To je smisao Evropske unije i njen cij i zato sam veoma srećan zbog naših razgovora", rekao je Brandstater.

Srpska delegacija Ministarstva pravde u austrijskom parlamentu sastala se sa članom Austrijskog parlamenta Nikolausom Berlakovićem, koji je i član Komiteta za pravosuđe, kao i parlamentarne grupe Austrija-Srbija.

Popodne je planirano da se Selaković sastane sa Saveznim predsednikom Republike Austrije Hajncom Fišerom, a sastanku će prisustvovati i ministri pravde Mađarske, Slovačke, Slovenije, Češke i Rumunije.

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Podrška Beogradu i reformama

Izvor: Cafe.ba, 19.Dec.2014

BEOGRAD - Na sastanku predsjednika Austrije Hajnca Fišera u Beču sa ministrima pravde Srbije, Austrije, Mađarske, Slovačke, Slovenije, Češke i Rumunije iskazana je velika podrška Srbiji i njenim reformama, kao i napretku u evropskim integracijama...Ministar pravde Srbije Nikola Selaković, koji...

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.