VUČIĆ SA MOGERINIJEVOM: Šta je sa svima u regionu? To što ćutimo, ne znači da smo najslabiji

Izvor: Telegraf.rs, 03.Mar.2017, 15:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VUČIĆ SA MOGERINIJEVOM: Šta je sa svima u regionu? To što ćutimo, ne znači da smo najslabiji

Visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbednosnu politiku i potpredsednica Evropske komisije Federika Mogerini tokom višednevne posete zemljama Zapadnog Balkana boravi danas u Beogradu gde je razgovarala sa premijerom Aleksandrom Vučićem. Sastanak predsednika Vlade i šefice evropske diplomatije održan je u vili Mir.

Premijer Aleksandar Vučić zahvalio je danas šefici evropske diplomatije Federiki Mogerini na poseti Srbiji, ističući da je dobrodošla u našu zemlju, te da mu je >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << žao zbog incidenta u parlamentu tokom govora Mogerinijeve.

- Danas u parlamentu Srbije nisam se osećao kao neko ko je dobar gost i kao neko ko bi u ovoj zemlji trebalo da bude domaćin gospođi Mogerini i žao mi je zbog toga - rekao je Vučić tokom zajedničkog orbaćanja sa Mogerinijevom.

Printskrin: RTS

On je naveo da je legitimno pravo poslanika da svoju volju izrazavaju na način na koji žele, ali da su to mogli da urade pristojnije i drugačije.

- To raditi 20 minuta bez prestanka pred jednom ženom nije baš ni džentlmenski, ali, šta ćete, to je današnjica - rekao je Vučić.

- Pre svega mi Srbi i građani Srbije poznati smo kao dobri domaćini i bez obzira da li smo sa nekim idejama saglasni ili ne za nas je najveća uvreda ako nam neko kaže da nismo bili dobri domaćini - počeo je obraćanje premijer Srbije.

Printskrin: RTS

On se izvinio poslanicima koji su bili, kako je rekao, nepristojni danas u parlamentu, i napomenuo da je u jednom trenutku i on bio neprijatan prema njima.

- Ja sam bio neprijatan prema jednom poslaniku, koji je bio nepristojan, ja sam čovek od krvi i mesa - rekao je Vučić i dodao da veruje da je taj poslanika i išao na to da izazove njegovu reakciju.

On je rekao da nije ništa opsovao, da nije bio neprijatan, ali da mu je žao zbog toga.

- Srbija bez obzira na teške razgovore koje smo danas imali gospođa Mogerini i ja ostaće na evropskom putu. Evropska unija je za nas najvažnija destinacija. Mnogo toga još moćemo da unapredimo našim odnosima, zahvalan sam na otvaranju poglavlja. I u budućnosti želimo da imamo dobru saradnju sa EU. Želimo da EU uputi poruke stabilnosti prema celom regionu - izjavio je Vučić.

Printskrin: RTS

Kaže da nam smeta, što nam se čini da prema Srbiji postoje jedni standardi.

- Želimo da sačuvamo mir i uveren sam da ćemo u tome imati istinsku podršku EU. Srbi su inače veoma gostoprimljiv narod i verujem da ćemo to uvek uspeti da pokažemo bez obzira na pojedinačne incidente - rekao je premijer.

Ističući da je Mogerini uvek dobrodošla u Srbiju, Vučić se zahvalio na otvaranju poglavlja 20 i 26, ali i podvukao da smatra da možemo da unapredimo naš ekonomski ambijent, naše pravodsuđe i očekujemo podršku i pomoć u tome.

Radujem se novoj poseti Beogradu

Visoka predstavnica Evropske Unije rekla je da je gostoprimstvo u Srbiji uvek divno.

- Kao Italijanka se i sama osećam delom ovog regiona. Odlučila sam da moju posetu ispoštujem kao i obraćanje u parlemantu. Živimo u vreme tenzija koje bi mogle da destabilizuju region. Mi prepoznajemo da se Srbija odlučila za put ka Evropskoj uniji - rekla je Mogerinijeva.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Ona je rekla da je regionalna stabilnost na Balkanu u interesu EU.

- Mi bismo mogli da se suočimo se nekim pokušajima koji to dovode u pitnje. EU je izgrađena na ekonomskoj saradnji i ona nas je dovela do 60 godina mira. Razvijanje međusobnih odnosa, ekonomskih i drugih vrsta veza. To je dobro za naše ljude. Znam da je srpska vlada posvećena tome da unapredi uslove života svog naroda i verujem da je i ostatak regiona jednako svestan toga. To je poruka koju prenosim svuda - kazala je šefica evropske diplomatije.

- Mi smo tome posvećeni i to je poruka koju sam pokušala da prenesem i u parlamentu i to prevazilazi pitanje vašeg gostoprimstva, koje je uvek sjajno - rekla je Mogerini, osvrćući se na situaciju u parlamentu, kada su joj tokom njenog govora skandirali poslanici radikala.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Ona je navela da se i sama nalazila nekoliko puta u komplikovanim situacijama u italijanskom parlamentu, da je to inače stvar politike i da veruje da "možda neki njeni sagovornici možda nisu spremni da prihvate činjenicu da ona može da prihvati političku konfrontaciju".

- Nije lepo biti nepristojan prema dami, ali to je političko okruženje i stvar različitog tumačenja puta koji je Srbija zauzela - rekla je Mogerini.

Ona je navela da je sve to deo demokratskih razgovora i diskusije koju treba poštovati.

Vučić: Smetaju nam dvostruki aršini i standardi

Vučić je naglasio da mu smeta što prema Srbima i Srbiji postoje jedni aršini i standardi.

- Plašim se da nema odgovora šta bi bilo kada bi ja kao prmijer izgovorio za Srbe u Bosni da treba da uzmu stvari u svoje ruke, kao drugi što su za Makedoniju - rekao je Vučić.

- Za mene kao predsednika Vlade najvažnije je pitanje regionalne stabilnosti i očuvanja mira, i Srbija je dala doprinos. Ćutali smo na bezbroj uvreda i napada, čak i na ovo podnošenje zahteva za reviziju tužbe - ukazao je Vučić.

Svakodnevno prećutkujemo napade iz Prištine i Albanije, rekao je Vučić.

- Danas ste čuli prištinskog prmijera koji govori o ratnoj šteti... da nije smešno bilo bi tužno. Ali mi ne odgovaramo jer želimo da sačuvamo mir - istakao je premijer.

Srbija će, istakao je, u ovim turbulentnim vremena uspeti da sačuva mir i stabilnost.

Vučić je podsetio da Srba u Bosni i Hercegovini ili u Crnoj Gori ima oko 30 odsto i upitao kakva bi reakcija međunarodne zajednice usledila da je on rekao da Srbi u tim zemljama treba da preuzmu sudbinu u svoje ruke.

- Da sam ja rekao da Srbi u Bosni treba da preuzmu sudbinu u svoje ruke mene bi obesili na Terazijama - rekao je Vučić i ocenio da su to očigledni dvostruki standardi na koje je Srbija već navikla i da je to rekao i svojoj sagovornici.

On je dodao da je 90 odsto njihovog razgovora bilo posvećeno regionalnim temama i da joj je preneo da to što iz Srbije ne dolaze destabilizujuće izjave političara ne znači da je Srbija slaba, već samo da se ponaša odgovorno.

(Telegraf.rs/Tanjug)


Pogledaj vesti o: Incident

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić i Mogerinijeva o incidentu u skupštini

Izvor: RTS, 03.Mar.2017

Premijer Aleksandar Vučić zahvalio je šefici evropske diplomatije Federiki Mogerini na poseti Srbiji, ističući da je dobrodošla u našu zemlju, te da mu je žao zbog incidenta u parlamentu tokom njenog govora. Mogerinijeva je istakla da je sve to deo demokratskih razgovora i diskusije, što...

Nastavak na RTS...

'EU drži otvorena vrata za Srbiju'

Izvor: Beta, 03.Mar.2017

Visoka predstavnica Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini izjavila je danas u Beogradu da EU ostaje posvećena evrointegracijama Srbije i da bez nje Unija neće biti kompletna.Mogerini rekla je na zajedničkoj konferenciji sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem u...

Nastavak na Beta...

Mogerini sa državnim zvaničnicima i opozicijom

Izvor: N1 televizija, 03.Mar.2017

Visoka predstavnica Federika Mogerini imala je gusto popunjen raspored tokom svoje posete Srbiji. Osim govora u parlamentu, ona se sastala sa najvišim državnim zvaničnicima ali i predstavnicima opozicije...Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.