USS: Veliki broj ustavnih žalbi

Izvor: B92, 17.Jul.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

USS: Veliki broj ustavnih žalbi

Beograd -- Broj ustavnih žalbi koje građani podnose Ustavnom sudu iz dana u dan se povećava, kaže predsednica Ustavnog suda Bosa Nenadić.

Zato nam predstoji ogroman i odgovoran posao, izjavila je ona. Nenadićeva je napomenula da mnogo više ustavnih žalbi pristiže nego što Ustavni sud uspeva da reši u proseku za nedelju dana. Građani se Ustavnom sudu žale kada smatraju da im je povređeno neko Ustavom zagarantovano pravo.

"Za nepuna četiri meseca na 17 održanih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sednica, Ustavni sud je uspeo da reši 376 predmeta, ali je u tom periodu prispeo još 921 predmet, što znači da i dalje u radu Suda imamo 1614 predmeta", kaže ona.

"Od toga su 594 normativne kontrole, 918 ustavne žalbe i dva zahteva za rešavanje sukoba nadležnosti", precizirala je predsednica Ustavnog suda na konferenciji za novinare, prvoj od konstituisanja Suda u decembru prošle godine.

"Građani se najčešće obraćaju Ustavnom sudu u slučaju kada im je odlukama sudova povređeno ili pravo na pravično suđenje ili pravo na suđenje u razumnom roku", objasnila je Nenadićeva.

"Iz broja i sadržine ustavnih žalbi može se zaključiti da se u očima građana Ustavni sud sve više pojavljuje kao sud običnih ljudi, a ne samo onih koji prigovaraju na ustavnost i zakonitost propisa, kao i da se težište apstraktne kontrole ustavnosti i zakonitosti sa tog centra pomera ka zaštiti Ustava, odnosno ljudskih sloboda i prava", navela je Nenadićeva.

Veliki broj građana obraća se Ustavnom sudu ukazujući na povrede prava koje su im nanete radnjama fondova penzijsko-invalidskog osiguranja.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ustavni sud „zatrpan" žalbama građana

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Jul.2008

BEOGRAD - Broj ustavnih žalbi koje građani podnose Ustavnom sudu se iz dana u dan povećava, pa nam predstoji ogroman i odgovoran posao, izjavila je danas predsednica Ustavnog suda Srbije Bosa Nenadić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.