U Vojvodini glasanje za predsednika i pokrajinsku skupštinu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Maj.2012, 13:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Vojvodini glasanje za predsednika i pokrajinsku skupštinu

NOVI SAD -

Više od milion i 735.000 građana Vojvodine s pravom glasa imaće priliku da se, u drugom izbornom krugu u nedelju, 20. maja, izjasni o tome koga žele za predsednika Srbije, kao i o drugoj polovini od ukupno 120 poslanika u pokrajinskoj skupštini.

Na izborima 6. maja izabrano je 60 pokrajinskih poslanika po proporcionalnom sistemu, a ostali mandati biće raspodeljeni pošto se 20. maja u 60 izbornih jedinica u pokrajini, birači u svakoj od njih opredele za jednog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << od dva kandidata plasirana u drugi krug izbora po većinskom modelu.

Najviše kandidata, ukupno 50, imaće Koalicija "Izbor za bolju Vojvodinu - Bojan Pajtić" koju predvodi DS, i Koalicija "Pokrenimo Vojvodinu - Tomislav Nikolić" okupljena oko SNS sa 31 kandidatom.

Koalicioni blok SPS-PUPS-JS-SDPS imaće 16, SVM 10, LSV osam i URS dva kandidata.

Za ulazak u pokrajinski parlament takmičiće se i po jedan kandidat "Preokreta" odnosno Liberalno demokratske partije, Demokratskog saveza Vojvođanskih Mađara i Demokratske stranke Srbije.

Većinski izborni sistem omogućava da u pokrajinski parlament uđu predstavnici svih 45 vojvođanskih opština ili gradova.

Najviše poslanika bira se u Novom Sadu - sedam, u Subotici četiri, u Zrenjaninu i Pančevu po tri, u Somboru i Kikindi po dva, dok ostale opštine daju po jednog poslanika, izabranog na osnovu većinskog sistema.

Prema konačnim rezultatima izbora po proporcionalnom modelu, koalicija okupljena oko DS osvojila je 16 mandata, SNS i njeni partneri dobili su 14 poslaničkih mesta, koalicija koju predvodi SPS devet, a LSV ima osam poslanika.

U pokrajinsku skupštinu ulazi i pet poslanika iz SRS i po četiri iz DSS-a i SVM-a.

Građani u Vojvodini glasaće na ukupno 1.787 biračkih mesta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.