Trojanski konji SAD u Venecueli

Izvor: TvojPortal.com, 27.Feb.2012, 01:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trojanski konji SAD u Venecueli

Trojanski konji SAD u Venecueli
Izvor: (www.globalresearch.ca: tekst Nila Nikandrova objavljen 22.02.2012.) Nevladine organizacije su nikle poput pečuraka u Venecueli nakon Čavezovog izbornog trijumfa 1998., a trenutno njihov broj prema procenama dostiže nekoliko stotina. Borci obojene revolucije se obučavaju u Venecueli

na bazi filmova koji prikazuju odgovarajuće epizode iz skorije istorije Istočne Evrope. Kao i na Kubi, bela boja je izabrana kao obeležje venecuelanskih protestanata. Aktivnosti NVO-a u Venecueli su se nastavile potpuno bez provere tokom prve decenije Čavezove vladavine, dok su policija i kontraobaveštajna agencija stalno otkrivale da su poverenici SAD i drugih zapadnih zemalja u venecuelanskim nevladinim organizacijama sakupljali informacije od vonog značaja širom zemlje ili snimali njene regione koji se graniče sa Kolumbijom, Brazilom i Gvajanom.
Pre nekoliko dana, predstavnici 55 venecuelanskih NVO pozvalo je međunarodnu zajednicu da ustane u odbranu demokratije u zemlji na medijskom hepeningu u Majamiju, optužujući Čaveza za pretnju demokratiji, zanemarivanje ljudskih prava i podsticanje građanskog sukoba u Venecueli.
Učesnici događaja su se obavezali da će se kampanja izgrađena oko zahteva da se lider Venecuele izvede pred sud nastaviti da bi se Čavezov režim držao pd stalnim pritiskom, a njegov koordinator Karlos Fernandez je objavio da je podneta tužba Haškom Tribunalu da se Čavez suoči sa pravdom za ništa manje nego navodne zločine protiv čovečnosti. U ovom trenutku, ključne tačke na listi žalbi venecuelanske opozicije su nacionalizacija kompanija, naslućeno zatvaranje antičavezovskog TV kanala Globovision, pokušaji da se uvede marksistička nastava u venecuelanskim školama i stroga kažnjavanja oponenata sadašnjeg venecuelanskog režima.
Fernandez, koji je bio u radikalnom krilu tokom izbijanja antivladinih protesta u Venecueli 2002., pozvao je međunarodnu zajednicu da odmah deluje i upozorio da, ukoliko to ne učine, to će rezultirati ojačavanjem militarističkog, Kastro-komunističkog u Venecueli za još dugo godina. On je takođe otkrio prisutnima da je jedan istražitelj poslat iz Haškog tribunala u Kolumbiju da ispita dosijee iz svezaka koje su pripadale ubijenom članu sekretarijata i portparolu FARKA-a Raulu Rejesu. Čavez bi navodno odgovarao za svoje veze sa FARK-om, izjavio je Fernandez.
Nevladine organizacije su nikle poput pečuraka u Venecueli nakon Čavezovog izbornog trijumfa 1998., a trenutno njihov broj prema procenama dostiže nekoliko stotina. 1998., Američka orgnaizacija za međunarodni razvoj (USAID) i Nacionalna zadužbina za demokratiju (NED) su uživale neograničenu slobodu manevra u zemlji i u potpunosti ju je koristila da širi uticaj američke obaveštajne zajednice na venecuelansko društvo. Korespondencija američke ambasade u Karakasu, koju je otkrio WikiLeaks, ne ostavlja sumnju da su američko ministarstvo spoljnih poslova, CIA, američka vojna obaveštajna agencija i DEA (Agencija za borbu protiv narkotika) koristili situaciju da vrše prodor u Venecuelu.
Vašington je morao da shvati, nakon što je antičavezovski udar iz 2002. propao, da je venecuelanski vođa ozbiljan oponent koji neće popustiti i sve vreme ostaje mudar strateg. Čavez je uspeo da uspešno upravlja stalnim konfliktima sa Imperijom, pri tom se čvrsto držeći svog socijalističkog projekta kod kuće i gradeći čak i jače pozicije na međunarodnoj sceni.
S' obzirom na Čavezov učinak, koji uključuje nacionalizaciju naftnog sektora i izbacivanje pete kolone iz naftne industrije, uklanjanje oficira sklonih zaveri iz vrha armijske komande, i nacionalno orijentisane socio-ekeonomske reforme, planovi za njegovo zbacivanje nasilnim pučem očigledno nemaju nikakve šanse, i stoga Vašington mora da igra na kartu obojene revolucije u Venecueli.
Ovaj tip revolta u zemlji ne izgleda sveukupno nemogućim pošto podrška opoziciji u Venecueli obično iznosi oko 35% a venecuelanska srednja klasa, studenti i intelektualni krugovi ne pokazuju naklonost Čavezu. Ovo su zajednice koje trenutno čine publiku NVO-a i primaju pomoć od njih u formi grantova, podrške u putovanjima i skupih tehničkih sredstava. Borci obojene revolucije se obučavaju u Venecueli na bazi filmova koji prikazuju odgovarajuće epizode iz skorije istorije Istočne Evrope. Kao i na Kubi, bela boja je izabrana kao obeležje venecuelanskih protestanata. Ono što venecuelanske NVO moraju da se pretvaraju da ne vide su Čavezova dostignuća u borbi protiv siromaštva, jačanje nacionalne ekonomije i povećanje socijalne pomoći za stanovništvo.
Prirodno, mladi Venecuele su glavna ciljna publika NVO-a. Studentske borbene grupe su igrale centralnu ulogu u sukobima između protestanata i policije u Veneceueli u maju 2007. kada je vlada ukinula licencu RCTV kanalu (taj korak je bio učinjen u vezi sa činjenicom da je ugovor o emitovanju RCTV istekao u to vreme).
Čavez je opisao nemire kao pokušaj da se zbaci venecuelanska vlada i pozvao stanovnike sa niskim prihodima iz gradskih kvartova i sa sela da se odupru onome što je on nazvao fašističkom ofanzivom. U odgovoru na to, studentski vođa Džon Giokoečea sa Katoličkog Univerziteta Andres Belo je rekao da je Čavezovo traženje podrške među radikalnijim delovima njegovog biračkog tela koji je trebalo da se suprotstave studentima sklonim nasilju bila neodgovorna politika. Nedugo zatim, venecuelanski državni 8. TV kanal je pokazao telefonski imenik Goikoečee sa brojevima američke ambasade i američkog diplomate koji radi sa studentima.
Goikoečea se kasnije povukao sa scene, ali za njega sigurno postoji mesto kao veštog veštog aktiviste obojene revolucije u planovima CIA-a i mi ćemo videti njegov povratak na scenu. Američki program obuke studenata iz bogatih venecuelanskih porodica ostaje na snazi, iako trikovi sa belim šorcevima, belom bojom na dlanovima, itd. reflektuju jedan prilično nemaštovit pokušaj da se ponove nekadašnje uspešne priče.
Nevladine organizacije kao što su Provea, Cofavic, Centro de Derechos Humanos (na Katoličkom Univerzitetu), Una Ventana a la Libertad i Sinergia zastupaju program odbrane ljudskih prava. Prema Čavezu i njegovim podržavaocima, ove grupe, zajedno sa opozicionim medijima, namerno prikazuju iskrivljenu sliku onoga što se dešava u Venecueli, razbijajući baš svaki aspekt života zemlje, bilo da je to situacija u armiji, borba protiv kriminala, uslovi u zatvoru, uslovi rada zaposlenih, ekologija, problemi Indijanaca itd. Aktivisti iz gore navedenih NVO su primećeni mnogo puta tokom transakcija sa operativcima CIA koji su ih snabdevali uputstvima i sredstvima. NVO podnose CIA liste kandiata na odobrenje za kurseve obuke "samoodbrana" u uslovima "nestabilnosti", što evidentno znači provocirana kriza.
Legitimitet izbornog postupka u Venecueli se stalno dovodi u pitanje. Američki lutkari koji su govorili da Čavez koristio nacionalni izborni savet za lažiranje sa glasačkim listićima su bili ključni za formiranje NVO zvane Sumate. Maria Corina Machado, poraženi kandidat u izbornoj trci 2002., bila je na čelu Sumate 2002. Što se i moglo predvideti, ona je dovela u pitanje rezultate gotovo svih izvora i referenduma u Venecueli, na primer, referenduma iz 2004. na kome je Čavez ubedljivo pobedio sa 60% glasova. Imidž Sumate je doživeo veliki udarac kada je obelodanjeno da je novcem - povremeno i desetinama miliona američkih dolara - grupu redovno snabdevao NED. Čavez je optužio Sumate za zaveru u svetlu ovih otkrića. Machado se lično srela sa predsednikom SAD Dž. Bušom na vrhuncu svoje karijere, ali je njen ugled nepovratno uništen. 2005., venecuelanska kancelarija vrhovnog tužioca je optužila Sumate za vršenje pritiska na vlasti i primanje sredstava od organizacije koju kontroliše Kongres SAD, ali je slučaj, posle serije ponovnih otvaranja, obustavljen na sudu.
Aktivnost NVO-a u Venecueli su se nastavile potpuno bez provere tokom prve decenije Čavezove vladavine, dok su policija i kontraobaveštajna agencija stalno otkrivale da su poverenici SAD i drugih zapadnih zemalja u venecuelanskim nevladinim organizacijama sakupljali informacije od vonog značaja širom zemlje ili snimali njene regione koji se graniče sa Kolumbijom, Brazilom i Gvajanom.
Treba takođe napomenuti da su strane obaveštajne službe živo zainteresovane za venecuelansku Amazoniju, a aktivisti NVO-a za zaštitu životne sredine špijuniraju u delovima zemlje koju su često posećivali američki propovednici iz Misije Novih Plemena. Nekih 30 tajnih aerodroma u zoni njihove aktivnosti je korišćeno da se ilegalno iznosi venecuelansko zlato, dijamanti, plemeniti metali i, prema nekoliko izveštaja, uranijum. Potonja okolnost je možda paradoksalno u vezi sa brigom koju su izrazile Bušova i Obamina administracija oko navodno postojećih Venecuelanskih tajnih rudnika uranijuma sa osobljem u kome su iranski radnici.
Kraj neobuzdanoj aktivnosti NVO - američkih trojanskih konja u Venecueli - je došao u decembru 2010. kada je državni parlament usvojio zakon o zaštiti političkog suvereniteta i nacionalnog samoodređenja. Zakon je podržala vladajuća Ujedinjena socijalistička partija (PSUV) i predvidivo se srela sa otporom koji je organizovala opozicija koja buja usled stranih donacija. Po zakonu, grupe podležu kaznama za povlačenje novca iz inostranstva sa ciljem destabilizacije Venecuele ili podrivanja sadašnjih vlasti. Ukoliko budu uhvaćeni na delu, NVO aktivisti će morati da plate kazne dvostruko veće od novca dobijenog od druge države ili čak da se suoče sa gubitkom političkih prava na 5-8 godina. Pored toga, kazne i deportacija sada očekuju strane državljane uključene u finansiranje subverzivnih aktivnosti NVO u Venecueli.
Sa propisima o finansijskoj transparentnosti za NVO koji su sada na snazi, postoji nada da će nivo korupcije u politici Venecuele vidljivo opasti, ali treba shvatiti da kanali kojima NED, USAID i njima slični unose milione dolara u zemlju nisu potpuno prekinuti. Kao što je napomenula Eva Golinger, osoba izuzetno upoznata sa operacijama CIA protiv Venecuele, najlakši način da se prokrijumčari novac u zemlju je dostava diplomatskom poštom. (Prevod: www.tvojportal.com)

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.