Tanja Miščević: Ne otvaramo poglavlje o spoljnoj politici

Izvor: Danas, 15.Sep.2015, 20:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tanja Miščević: Ne otvaramo poglavlje o spoljnoj politici

Nisu realne najave i očekivanja da bio u procesu evropskih integracija među prvima moglo da bude otvoreno i poglavlje 31 - o spoljnoj politici, ističe za Danas Tanja Miščević, šefica pregovaračkog tima Vlade Srbije u procesu EU integracija.

Beogradska štampa spekuliše da bi zbog neusklađenosti srpske spoljne politike sa evropskom u kontekstu odbijanja da se pridruži sankcijama koje su Ruskoj Federaciji uvele sve članice >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << Evropske unije, među prvim poglavljima moglo da se nađe i poglavlje o spoljnoj politici. Takođe, zbog vojne saradnje sa Rusijom, Srbija je u u proteklih godinu dana u više navrata bila kritikovana od strane čelnika EU.

"Skoro je nemoguće da se među prvim poglavljima nađe i poglavlje o spoljnoj politici. Još nije gotov ni izveštaj sa skrininga. Nakon toga bi tek trebalo da se definiše naša pregovaračka pozicija. Onda sledi procedura usvajanja zajedničke pregovaračke pozicije u Evropskoj uniji. A, sve to traje najmanje tri meseca od momenta usvajanja izveštaja sa skrininga", ističe za Danas Tanja Miščević.

Upitana kada očekuje da to poglavlje dođe na red, šefica pregovaračkog tima Vlade Srbije u procesu evropskih integracija ističe da iz EU o tome još nema nikakvih informacija.

"U EU ne znaju da nam kažu ni kada će biti izveštaj sa skrininga tog poglavlja", ističe Miščević.

Upitana kakav izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u evropskim integracijama u proteklih godinu dana očekuje, Tanja Miščević izražava vrlo optimističan stav.

"Očekujem pozitivan izveštaj o svim oblastima", ističe sagovornica Danasa.

Na pitanje koja je oblast prema njenoj proceni najslabija, Miščević kaže da "nema slabe oblasti".

"Najiskrenije, nema slabe oblasti. U svakoj ima napretka, negde manje a negde više. Nisam još videla izveštaj EK, ali sam pratila skrininge i pododbore za implementaciju SSP i to je uvek bio zaključak Evropske komisije.  To će i ovde biti konstatovano u ovogodišnjem izveštaju", zaključuje šefica pregovaračkog tima Vlade Srbije.

Ona nije htela da odgovori na pitanje u kojoj oblasti je zabeležen najmanji napredak, već je prokomentarisala rečima: "Sačekaću da nam oni to kažu, to je poenta izveštaja EK".

Podsetimo, izveštaj Evropske komisije o napretku koji je Srbija ostvarila u evropskim integracijama u proteklih godinu dana biće predstavljen 16. oktobra. Otvaranje prvih poglavlja u procesu pridruživanja očekuje se u decembru ove godine.

Nastavak na Danas...






Povezane vesti

Miščević: Ne otvaramo poglavlje o spoljnoj politici

Izvor: Blic, 16.Sep.2015, 00:22

Šefica pregovaračkog tima Vlade Srbije u procesu EU integracija Tanja Miščević ocenila je da će, kad je reč o otvaranju poglavlja u pregovorima, izveštaj Evropske komisije biti dobar, ali da nisu realna očekivanja da među prvima bude otvoreno poglavlje 31, o spoljnoj politici..."Skoro je nemoguće...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.