Suzavac, vodeni top i hapšenja kod Podujeva, uhapšen Aljbin Kurti

Izvor: Blic, 14.Jan.2012, 16:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suzavac, vodeni top i hapšenja kod Podujeva, uhapšen Aljbin Kurti

Kosovska policija danas je u 14.30 kod Podujeva u blizini prelaza Merdare suzavcem i vodenim topom pokušala da rastera pristalice pokreta Samoopredeljenje koji su hteli da se probiju do prelaza Merdare. Kako navodi Koha.net, ima na desetine ranjenih na jednoj i drugoj strani, a ambulantna kola počela su da odvoze povređene. Uhapšen je i lider pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti.

Zaustavljeni autobusi pristalica >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Samoopredeljenja

Tom prilikom bilo je i hapšenja. I dalje traju neredi, a kod Podujeva dolazi još policijskog pojačanja.

Kako je javio reporeter agencije Beta, na raskrsnici kod Podujeva gde se okupilo oko 500 pristalica pokreta Samoopredeljenje mnogo je dima od suzavca i jakih policijskih snaga. Policija s vremena na vreme koristi biber sprej, a pripadnici pokreta odgovaraju grudvama snega i kamenicama.

Pristalice Samoopredeljenja su prethodno pozvali policiju da ih pusti na Merdare i govorili su im da nisu protiv policije nego protiv Srbije.

- Idite upotrebite silu u Srbiji a ne na nama - poručili su policiji.

Policija je više puta pozivala demonstrante da se sklone.

Policija Kosova je potvrdila da je danas u međuzoni na graničnom prelazu kod Vrbnice u blizini Prizrena zaustavila nekoliko autobusa i putnike koji su krenuli da podrže protest Samoopredeljenja u blokiranju prelaza Merdare i Bela zemlja.

Portparol Policije Kosova Baki Keljani je rekao da policija kontroliše dokumenta putnika i tehničku ispravnost vozila.

U pripremama za održavanje protesta pripadnika pokreta Samoopredeljenje na prelazima Merdare i Bela zemlja najviši zvaničnici Samoopredelenja su posetili Tiranu a obratili su se i građanima tražeći i njihovu podršku.

Samo je Crveno crna koalicija iz Albanije najavila da će se njihovi aktivisti pridružiti protestima Samoopredelenja.

Najviši zvaničnici Albanije predsednik Bamir Topi, premijer Salji Beriša i ministar spoljnih poslova Edmond Hadžinasto su se izjasnili javno protiv održavanja današnjih protesta u organizaciji Samoopredelenja.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Neredi na Merdaru, Kurti uhapšen

Izvor: Vesti-online.com, 14.Jan.2012

Sukobi kosovske policije i pristalica Pokreta samoopredeljenje na putu ka prelazu Merdare. Policija je suzavcem i vodenim topom pokušala da rastera pristalice, koji su hteli da se probiju do prelaza. Uhapšen Aljbin Kurti, lider Samoopredeljenja, kao i brojne pristalice tog pokreta. Ima i povređenih.

Nastavak na Vesti-online.com...

MERDARE: Sukob policije i demonstranata

Izvor: TvojPortal.com, 14.Jan.2012

Izvor:KimRadio Na Merdaru još uvek traju sukobi između demonstranata „Samoopredeljenja“ i specijalne policijske jedinice ROSU, koji su upotrebili suzavac i vodeni top kako bi očistili put Priština-Merdare.. . . . 15: 32- Uhapšen Aljbin Kurti vođa pokreta Samoopreddeljenje, javili prištiniski...

Nastavak na TvojPortal.com...

Protest završen, povredjeno 10 policajaca

Izvor: Beta, 14.Jan.2012

PODUJEVO, 14. januara 2012. (Beta) - Protest pokreta Samoopredeljenje završen je u subotu hapšenjem desetina demonstanata, medju kojima je i lider tog pokreta Aljbin Kurti, a u sukobima kod Podujeva povredjeno .

Nastavak na Beta...

Neredi kod Podujeva

Izvor: Vesti-online.com, 14.Jan.2012

Sukobi kosovske policije i pristalica Pokreta samoopredeljenje kod Podujeva na putu ka prelazu Merdare. Policija je suzavcem i vodenim topom pokušala da rastera pristalice, koji su hteli da se probiju do prelaza. Iako je ranije javljeno da je uhapšen Aljbin Kurti, lider Samoopredeljenja, najnovije...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.