Šulc: Srbija zaslužuje status kandidata u martu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jan.2012, 10:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šulc: Srbija zaslužuje status kandidata u martu

BEOGRAD -

Novoizabrani predsednik Evropskog parlamenta Nemac Martin Šulc izjavio je da Srbija zaslužuje status kandidata za članstvo u EU u martu.

Šulc je istakao da se postavljeni uslovi u evropskom integracionom procesu moraju ispuniti.

"Kao što znate, Evropska komisija je, kao izvršna ruka EU, predložila da Srbija dobije status. Ali, konačnu odluku moraju da donesu svi lideri EU jednoglasno. Prerano bi sada bilo spekulisati da li će ta jednoglasnost >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << biti postignuta u martu. Što se mene tiče, ja sam gotovo siguran da će većina u EP dati svoj pristanak i podržati status kandidata za Srbiju", rekao je Šulc u intervjuu "Novostima".

On je naglasio da je važno za Srbiju da se u vezi s njenim članstvom postavlja pitanje "kada", a ne "da li".

"Ritam pristupa zavisi od mnogih faktora, pre svega, od toga koliko brzo Srbija nastavlja s političkim reformama i reformama slobodnog tržišta, kao i od njene konstruktivne uloge u regionu. Voleo bih da vidim Srbiju kao članicu EU što je pre moguće, mada se to neće desiti u bliskoj budućnosti", kazao je Šulc.

On je naglasio da je Srbija s predsednikom Borisom Tadićem postigla neka spektakularna dostignuća na svom putu ka EU.

"Uhvatili ste Karadžića, Mladića i Hadžića, koje je optužio sud UN za ratne zločine. Doneli ste rezoluciju o Srebrenici. To nisu bile lake odluke. Ali, bolje je odlučno ostaviti duhove prošlosti za sobom i usredsrediti se na budućnost, nego stalno iznova otvarati stare rane", rekao je Šulc.

On je dodao da je Srbija ostvarila i dobar napredak u reformi svog pravosudnog sistema, krećući se ka funkcionalnoj tržišnoj ekonomiji, boreći se protiv korupcije i ojačavajući vladavinu prava.

"Sve ove reforme bi trebalo da budu nastavljene bez obzira na planove za članstvo u EU", smatra Šulc.

Prema njegovim rečima, Srbija može da poveća verovatnoću da će postati kandidat za EU u martu nastavljajući napredak u normalizaciji veza sa Prištinom.

"Dijalog sa Kosovom je značajan faktor pristupnog puta Srbije. Dve strane treba da razgovaraju o veoma konkretnim pitanjima kao što su priznavanje diploma, energetika, trgovina i telekomunikacije. Beograd i Priština treba, takođe, u potpunosti da primene sporazume već postignute u dijalogu kojem posreduje EU", istakao je Šulc.

Na pitanje da li je za njega prihvatljiv model "dve Nemačke" za međusobno rešenje odnosa Srbije i Kosova, Šulc je odgovorio da to nije validno i primereno poređenje.

"Istorijski, politički i diplomatski kontekst je bio prilično drugačiji. Ono što je važno jeste da Srbija i Kosovo postepeno normalizuju odnose na pragmatičan način. Postoje mnoga pitanja koja mogu da se reše, bez fokusiranja na velike teme, zasad", kazao je on.

Šulc, koji je iz vremena dok je bio poslanik ostao upamćen po britkom jeziku, naglašava da će na svojoj funkciji nastaviti da se bori protiv "politike moći" unutar EU.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.