Sukob sa EU oko Kosova nije u interesu Srbije

Izvor: S media, 21.Jun.2010, 23:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sukob sa EU oko Kosova nije u interesu Srbije

EU ide „korak po korak“ u procesu priključenja novih kandidata i posle odluke da se počne sa ratifikacijom S S P sledeći korak je odluka da se Evropskoj komisiji pošalje zahtev Srbije da dobije status kandidata, kako bi Komisija mogla da počne da priprema svoje mišljenje. Mnogi očekuju da će ministri spoljnih poslova to odlučiti ove jeseni - kaže u intervjuu za „Blic“ Stiven Vordsvort, britanski ambasador u Beogradu, i dodaje da bi britanski parlament krajem ove ili početkom >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << sledeće godine mogao ratifikovati S S P sa Srbijom.

Vordsvort naglašava da više niko u EU ne dovodi u pitanje uključenje svih zemalja zapadnog Balkana, pa i Srbije i Kosova, u EU, ali da svako priključenje članice EU košta milione, čak milijarde evra i da kandidati treba da se dokažu i da sve birače i skupštine uvere da će „EU biti jača i stabilnija ako primi nove kandidate“.

- Kandidati to mogu da dokažu sprovodeći reforme, čišćenjem sistema od korupcije, jačanjem sudstva, borbom protiv organizovanog kriminala.



Da li je uslov za sticanje statusa kandidata da Beograd reši pitanje Kosova?


- Ne, mi ne možemo da rešimo to pitanje, ali i ne tražimo od Srbije da prizna Kosovo. Međutim, na Srbiji je da pronađe način šta će da radi s tim što se o tom pitanju ne slaže sa 22 članice EU koje su priznale Kosovo. Dalje sukobljavanje nije u interesu Srbije. Potrebno je da odlučimo kako ćemo dalje s tim što se „slažemo da se ne slažemo“.

Koliko su realna očekivanja naših vlasti da će se posle odluke MSP otvoriti prostor za nove pregovore?

- Kosovska nezavisnost je činjenica, sviđalo se to nekome ili ne. Pre nekoliko nedelja bio sam u Briselu i sreo se sa mnogim visokim zvaničnicima i niko ozbiljno ne misli da će kosovske vlasti prihvatiti vraćanje srpske vlasti na Kosovo. Takođe, niko ne misli da bi podela Kosova bila dobro rešenje. Naprotiv, misle da bi bilo opasno jer bi moglo da izazove veće probleme širom regiona. Zato ne može biti novih pregovora posvećenih isključivo statusu Kosova. Status se neće promeniti, a insistiranje na pregovorima Srbiju bi odvelo u ćorsokak. Ali može i treba da bude razgovora između Beograda i Prištine o širokom spektru pitanja.

T. Spasić

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Za utorak, 22. jun 2010.

Izvor: NaDlanu.com, 22.Jun.2010, 02:08

BEOGRAD, 22. juna 2010. (Beta) - Dnevni listovi u Srbiji na naslovnim stranama današnjih izdanja bave se i dalje Svetskim prvenstvom u fudbalu, ali i raznim političkim i društvenim temama. BLIC - U intervjuu za list ambasador Velike Britanije u Beogradu Stiven Vordsvort kaže: "Sukob sa EU oko Kosova...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.