Stranke traže duplo više novca

Izvor: B92, 27.Mar.2011, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stranke traže duplo više novca

Beograd -- Nacrtom zakona predviđeno da stranke u Srbiji dobijaju duplo više novca iz budžeta, potvrđeno za B92. To je samo jedna od mogućnosti, kažu u Vladi.

Dok promovišu štednju državnih para, stranke u Srbiji predlažu da im se duplira iznos koji za redovan rad dobijaju iz budžeta.

U radnoj grupi koja je radila na zakonu kažu da je i sadašnji procenat koji se iz budžeta izdvaja za stranke među najvećim u Evropi.

U Ministarstvu pravde kažu da je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << povećanja izdavanja za partije bilo samo jedna od opcija o kojoj se razgovaralo sa evropskim institucijama.

U nacrtu novog zakona o finansiranju stranaka predviđeno je da se iz budžeta Srbije umesto oko 5,7 miliona evra godišnje, za njihov rad izdvaja duplo više.

Prema sadašnjem zakonu 30 odsto novca, koji se izdvaja za stranke iz budžeta, dobijaju sve partije podjednako, dok se ostatak deli prema broju mandata u skupštini.

Tako je, na primer, Srpska radikalna stranka u januaru ove godine iz budžeta dobila 11,3 miliona dinara, a Demokratska stranka 9,5 miliona. G17 plus je dobio 3,7 miliona, DSS sto hiljada dinara manje, a SDU koji ima jednog poslanika u skupštini dobio je nešto više od 800 hiljada dinara.

Na problem što se procenat koji se izdvaja iz budžeta za finansiranje stanaka povećava sa 0,15 na 0,3 odsto ukazala je i venecijanska komisija u preporukama koje su tokom nedelje stigle ministarstvu pravde.

U predlogu zakona koji je i dalje važeći stoji 0,15 a Venecijanska komisija je konsultovana da li je prihvatljiv da li će se povećati iznos", rekao je državni sekretar ministarstva pravde Slobodan Homen.

U CESIDu koji je bio uključen u izradu zakona kažu da je neprihvatljivo povećenje izdvajanja za stranke.

"Objašnjavate zdravstvu, policiji, obrazovanju da nema novca u budžetu onda istog trenutka povećavate izdvajanje iz budžeta , sami sebi pucete u nogu. Inače ta suma od 0,15 % je jedna od većih kada se gleda u procentima u odnosu na zemlje u Evropi", rekao je Đorđe Vuković iz Cesida.

Homen navodi da je osnovna ideja eventualnog povećanja izdvajanja za stranke da bi se time smanjila korupcija, odnosno novac koji stranke prikupljaju mimo zakona.

"Treba izmeriti da li se na ovaj način boriti protiv korupcije ili ostaviti manji iznos. Zar nije najbolje da ostane 0,15% a da se pojača kontrola? Ostavimo ekspertima da to procene", rekao je Homen.

Homen veruje da će nacrt zakona biti na sednici vlade u narednih nekoliko nedelja i da će do kraja juna biti usvojen i u skupštini Srbije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.