Stojanović: Najuspešniji Svetski dan pantomime do sada

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Mar.2016, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stojanović: Najuspešniji Svetski dan pantomime do sada

Biografije znamenitih pantomimičara, teorije i tehnike pantomime i glume, organizacije pantomimičara, predstave, festivali i umetnici dobili su svoje mesto na Vikipediji zahvaljujući volonterima koji su povodom Svetskog dana pantomime napisali 15 novih i dopunili dva članka na najvećoj onlaj enciklopediji na srpskom jeziku.

Svetska organizacija pantomimičara, Vikimedija Srbije, Univerzitet Singidunum, Beogradski pantomimičari i Festival pantomime i monodrame u Zemunu obeležili >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << su 22. mart - Svetski dan pantomime uređivačkim maratonom u pisanju članaka na Vikipediji.

Neki od članaka su ilustrovani sa 14 fotografija koje je oslobodila Svetska organizacija pantomimičara.

Maraton su posetili i stalna koordinatorka Ujedinjenih nacija u Srbiji Irena Vojačkova Solorano i rektor Univerziteta Singidnum Mladen Veinović, saopštila je Svetska organizacija pantomimičara.

"Vikipedija je danas izvor raznovrsnih informacija i lepo je što su se danas okupili ljudi različitih profila oko ove vrste umetnosti. Pantomima je veoma važna forma, koja pruža dosta dobrobiti širom sveta. Pored toga što je lepa, može i da pomogne mnogim ljudima, što je nama u Ujedinjenim nacijama posebno važno", rekla je Vojčakova-Solorano.

Predsednik Svetske organizacije pantomimičara i inicijator Svetskog dana pantomime Marko Stojanović prijatno je iznenađen odzivom studenata Univerziteta Singidunum i volontera okupljenih oko Vikimedije Srbije koji nemaju direktnih dodirnih tačaka sa pantomimom već studiraju ili se bave potpuno drugim zanimanjima.

"To je dokaz da je pantomima umetnost koja je univerzalna i svima zanimljiva", ocenio je Stojanović.

On je zahvalio volonterima na trudu, rektoru Univerziteta Singidunum na gostoprimstvu i posebno Vojčakovoj-Solorano na podršci inicijativi da se Svetski dan pantomime uvede u zvaničan kaledar UNESKO-a.

Stojanović je objasnio da su za Svetski dan pantomime odabrali dan rođenja Marsela Marsoa ne želeći pritom da umanje značaj drugih pantomimičara kao što su Etjen Dekru, Žak Lekok, Debiro, Čaplin, Kiton i mnoge druge.

On je podsetio da je Marso bio jedan od najvećih promotera pantomime u novim medijima sredine 20. veka, uz to je bio ambasador dobre volje UN i nosilac jednog od najvećih priznanja Fondacije Valenberg, jer je tokom Drugog svetskog rata spasio nekoliko stotina jevrejske dece, pre svega iz sirotišta u Strazburu i regionu tako što ih je preko Alpa prebacivao u Švajcarsku.

"Skrivajući se od nacista u zemunicama, da bi sprečio dečiji plač, zabavljao je decu u tišini pantomimom", rekao je Stojanović.

Posebna podrška stigla je iz Makedonije, gde su urednici Vikipedije na makedonsom jeziku napisali devet novih članaka o pantomimi, a maraton je održan i u Gruziji, Bugarskoj i Jermeniji.

Besplatnim predstavama, festivalima, pantomimskim maratonima, časovima pantomime, veliki uličnim spektaklima, Svetski dan pantomime obeležen je i u SAD, Kanadi, Rusiji, Indiji, Indoneziji, Bangladešu, Izraelu, Australiji, Švedskoj, Francuskoj, Nemačkoj, Mađarskoj, Rumuniji i većini zemalja Južne Amerike.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.