Stefanović: Dogovor sa Kforom će biti realizovan

Izvor: Blic, 09.Avg.2011, 17:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stefanović: Dogovor sa Kforom će biti realizovan

Šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović izjavio je da je siguran da će dogovor sa Kforom biti realizovan uprkos otkazivanju današnje sednice u Leposaviću na kojoj su odbornici četiri opštine sa severa Kosova trebalo da se bave tim sporazumom.

- Treba imati razumevanje za nepoverenje Srba, puno puta ih je prevarila međunarodna zajednica, ... ali siguran sam da ćemo kroz taj proces proći zajedno i doći do realizacije dogovora - kazao >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je Stefanović agenciji Beta.

On je rekao da je uveren da će tenzije oslabiti i da će barikade na putevima na severu Kosova biti uklonjene.

Stefanović je rekao da je tokom sednice u Leposaviću bilo više pokušaja iskorišćavanja "muke gradjana" za stranačke interese što je ocenio kao loše i nikako ne doprinosi smirivanju situacije.

Zajednička sednica četiri opštinske skupštine sa severa Kosova prekinuta je na samom početku, jer na sednicu nisu došli odbornici iz Zubinog Potoka. Odlučeno je da se dogovor vlade Srbije i Kfora razmotri na odvojenim sednicama opštinskih skupština u Kosovskoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu.

Stefanović je rekao da je za Srbe nepovoljan deo privremenog sporazuma sa Kforom koji se odnosi na ograničavanje prometa robe, na kamione od 3,5 tone.

- Sigurno da je to jedan od najnegativnijh delova srorazuma, ali isto tako, s druge strane sporazum je bio najbolji mogući u tom trenutku. Doneo nam je mir i garancije da neće biti napada na Srbe ni pokušaja implementacije kosovskih institucija - kazao je Stefanović.

Šef pregovaračkog tima Vlade Srbije ocenio je da je otkazivanje sednice u Leposaviću pokazalo da je bilo neopravdano stavljati lokalne samouprave "pred dan D" jer on "u stvari ne postoji".

- Država je privatila privremeni sporazum sa predstavnicima Kfora, na lokalnim samoupravama je da ih sprovedu. Siguran sam da ćemo kroz taj proces zajedno proći - kazao je Stefanović i dodao da je sada važno da se očuva jedinstvo medju Srbima na severu Pokrajine.

Na sastanku sa predsednikom Srbije u nedelju u Beogradu predstavnici Srba sa severa Kosova dogovorili su nastavak saradnje sa predstavnicima medjunarodne zajednice, ali uz poštovanje Rezolucije 1244.

Sporazum sa Kforom, koji su predstavnici Vlade Srbije postigli u petak, precizira da će kontrolu nad administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak najmanje do 15. septembra zadržati Kfor.

Povezane vesti: Tahiri: Moguć prvi sporazum Kosova i Srbije
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

''Dogovor sa Kforom biće realizovan''

Izvor: Vesti-online.com, 09.Avg.2011

Šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović izjavio je da je siguran da će dogovor sa Kforom biti realizovan uprkos otkazivanju današnje sednice u Leposaviću na kojoj su odbornici četiri opštine sa severa Kosova trebalo da se bave tim sporazumom..."Treba imati...

Nastavak na Vesti-online.com...

"Sporazum sa KFOR-om nije ugrožen"

Izvor: B92, 09.Avg.2011

Beograd -- Odluka srpskih odbornika na severu Kosova ne ugrožava sporazum sa KFOR-om, izjavio je šef pregovaračkog tima Srbije Borislav Stefanović...Odbornici sa severa Kosova danas je trebalo da razgovaraju o sporazumu Srbije i KFOR-a..."Država Srbija ga je prihvatila, međunarodna zajednica ga...

Nastavak na B92...

Nepotrebna politička dramatizacija

Izvor: B92, 09.Avg.2011

Beograd/Priština -- Analitičar Dejan Vuk Stanković izjavio je da je prekid sednice srpskih odbornika sa Kosova nepotrebna politička dramatizacija...On je ocenio da će ovakav potez Srbe sa Kosova odvesti u sukob sa državom Srbijom ako ne bude pronađeno rešenje..."Takva dramatizacija, sa druge...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.