Sporazum sa KFOR-om nije ugrožen

Izvor: B92, 09.Avg.2011, 18:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Sporazum sa KFOR-om nije ugrožen"

Beograd -- Odluka srpskih odbornika na severu Kosova ne ugrožava sporazum sa KFOR-om, izjavio je šef pregovaračkog tima Srbije Borislav Stefanović.

Odbornici sa severa Kosova danas je trebalo da razgovaraju o sporazumu Srbije i KFOR-a.

"Država Srbija ga je prihvatila, međunarodna zajednica ga je prihvatila i garantuje za njegovo sprovođenje. Ono što jeste ovde sporno je sama primena sporazuma. Niko nije ni tražio od predsednika opština da oni donose odluku", rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je on za B92.

On je dodao da nije bilo očekivano da lokalne vlasti raspravljaju o sporazumu i da se od predstavnika opština očekivalo "da se odrede na neki način ako to žele, to je njihovo političko i statutarno pravo koje proističe iz njihovog položaja".

"Ono o čemu su oni želeli da razgovaraju potpuno legitimno to je kako će se ovaj sporazum primeniti na terenu, što nije jednostavno, znajući u kakvim okolnostima je sporazum postignut", rekao je Stefanović.

On je rekao da je odluka o uklanjanju barikada pre svega odluka građana "koji su tamo i koji jesu jedinstveni".

"Građani u velikom broju razumeju sporazum, čuli su sve detalje od pregovarača, dobili su svaki detalj o kojem smo pričali, a predsednici opština su dobili i sam tekst sporazuma", rekao je on u Vestima B92.

Stefanović je dodao da je potpuna neistina da je iko pokušao nešto da sakrije od predstavnika opština i da stanje na terenu ne može biti vraćeno na period pre 25. jula.

Sednica odbornika srpskih opština na Kosovu o sporazumu sa KFOR-om prekinuta je jer joj ne prisustvuju odbornici iz Zubinog Potoka.

Zajednička sednica skupština opština severnog Kosova, posvećena političko-bezbednosnoj situaciji i dogovoru predstavnika Vlade Srbije i Kfora, prekinuta je nakon 10 minuta.

Kompletan intervju Borislava Stefanovića, koji je dao u Vestima B92, možete pročitati u našoj rubrici Intervju.

Predstavnici četiri opštine trebalo je da razmatraju sporazum koji je postignut sa Kforom o prelazima Brnjak i Jarinje, ali zbog odsustva predstavnika opštine Zubin Potok, sednica je odložena. Poslanici iz Zubinog Potoka smatraju da o uklanjanju barikada na severu Kosova treba da odlučuje Skupština Srbije, a ne odbornici opština sa Kosova. Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović ocenio je kao "lošu poruku" prekid zajedničke sednice predstavnika četiri skupštine opštine sa severa Pokrajine. Državni sekretar Oliver Ivanović ukazao je da bi kosovski Srbi zbog neslaganja sa Beogradom mogli postati meta stranaca i kosovskih Albanaca.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.