Nepotrebna politička dramatizacija

Izvor: B92, 09.Avg.2011, 19:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nepotrebna politička dramatizacija

Beograd/Priština -- Analitičar Dejan Vuk Stanković izjavio je da je prekid sednice srpskih odbornika sa Kosova nepotrebna politička dramatizacija.

On je ocenio da će ovakav potez Srbe sa Kosova odvesti u sukob sa državom Srbijom ako ne bude pronađeno rešenje.

"Takva dramatizacija, sa druge strane, ugrožava i egzistencijalne interese Srba na Kosovu, jer ih konfrontira sa Kforom", rekao je Stanković agenciji Beta.

Stanković je ocenio da se situacija na Kosovu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << razvija loše, prvenstveno po tamošnje Srbe, a onda i po interese Srbije, jer bilo kakva nesloga među Srbima njima umanjuje šanse u pregovaračkom procesu.

"Pošto se radi o barikadama i incidentu sa vojnicima Kfora koji je u najavi, to onda vodi ka većoj egzistencijalnoj ugroženosti i to je političko stanje stvari koje ne odgovara interesima Srba", rekao je Stanković.

Dodao je da kada stvar izmakne kontroli i kada se uđe u zonu u kojoj je moguć sukob sa vojnicima Kfora na putevima, onda to znatno umanjuje mogućnost da Srbi afirmišu svoje interese na severu Kosova.

Naveo je da će biti loše ako politički predstavnici Srba sa Kosova budu ušli u sukob sa državom Srbijom, jer će njihova pozicija biti višestruko slabija.

"Biće još slabija ako se umešaju stranački lideri i čitava stvar poprimi dimenziju stranačkog sukoba među Srbima na Kosovu, a onda i stranačkog sukoba unutar Srbije, što vodi ka tome da stvar izmakne kontroli", rekao je Stanković.

Predsednici četiri skupštine opštine sa severa pokrajine dogovorili su se danas da se zajednička sednica, koja je počela u Leposaviću, prekine, jer ne postoje formalni uslovi za njeno održavanje, pošto na sednicu nisu došli odbornici iz Zubinog Potoka.

Suroi: Lažna pobeda Prištine

Prištinski publicista Veton Suroi ocenjuje da razvoj događaja na severu Kosova, predstavlja „lažnu pobedu" institucija u Prištini i da one imaju „razloga za brigu" pošto će, kako on tvrdi, u septembru početi „duboki politički pregovori" koji će se ticati teritorije Kosova i njegovog ustavnog poretka.

"Dogovor Vlade Kosova i komandanta Kfora, nakon što se on dogovorio sa predstavnicima Srbije, ne predstavlja uspeh istorijskih razmera nakon proglašenja nezavisnosti", napisao je Suroi u komentaru objavljenom na sajtu „Kohe ditore".

Prema njegovim rečima, za zvaničnu Prištinu dogovor komandanta Kfora Erharda Bilera sa zvaničnicima kosovske vlade i Vlade Srbije je neprijatna vest koju pokušavaju sakriti preteranim lažnim formulisanjem, tipa "istorijske pobede”.

Punktovi u Jarinju i Brnjaku od sredine septembra biće predmet razmatranja u pregovorima u Briselu, navodi Suroi i dodaje da "Priština ulazi obema nogama u dublje političke pregovore koji se tiču teritorije Kosova, njenog ustavnog poretka i prirode odnosa između Kosova i Srbije na neodređeno vreme".

On podseća da je vlast u Prištini prihvatila posle nepunih šest meseci proglašenja nezavisnosti da pitanje prelaza Jarinje i Brnjak tretira unutar konteksta plana od šest tačaka generalnog sekretara UN Ban Ki Muna, što znači i zajedničku odgovornost Prištine i Beograda za ova pitanja.

"Bez obzira na to šta kažu zvaničnici iz Prištine u ovim danima propagande, oni su prihvatili u julu 2008. godine da pogranična policija i carinici budu raspoređeni na graničnim prelazima Jarinje i Brnjak samo uz odobrenje Beograda. Ovaj stav ostaje isti i na osnovu sporazuma koji je postigao komandant Kfora", ističe Suroi.

Sporazum je, dodaje on, ostavio prostor da se strane dogovor o tome kakve će prirode ostati ova dva prelaza, odnosno kakav će biti režim civilne kontrole nakon isteka režima vojne kontrole.

Suroi smatra da će prelazi Jarinje i Brnjak moći da budu deo suvereniteta Kosova samo ako se postigne takav dogovor u pregovaračkom procesu, a nikako intervencijom Prištine.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.