Statut Vojvodine bez vlade, zakona i  glavnog grada

Izvor: Blic, 23.Jun.2009, 09:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Statut Vojvodine bez vlade, zakona i glavnog grada

Statut Vojvodine biće vraćen nazad u pokrajinsku skupštinu i promenjen u skladu s Ustavom Srbije i Nacrtom zakona o utvrđivanju nadležnosti Vojvodine, saznaje „Blic" iz izvora u vladajućoj koaliciji. Prema dogovoru postignutom na najvišem nivou, Vojvodina neće imati vladu ni glavni grad, moraće da se odrekne odrednice da je evropska regija, neće donositi zakone niti sklapati međudržavne ugovore, kako to predviđa Statut.



Napravljen kompromis: Bojan >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Pajtić i Boris Tadić

„Blic" je juče imao uvid u Nacrt zakona o nadležnostima Vojvodine, za koji se dugo tvrdilo da još nije urađen sve dok prošle nedelje ministarka Verica Kalanović, demantujući da je G17 plus glavna kočnica za usvajanje nacrta, nije rekla da je on završen. Kako „Blic" saznaje, nacrt je usaglašen između republičkih i vojvođanskih predstavnika vlasti i spreman za usvajanje u Vladi Srbije. Ministarka pravde Snežana Malović takođe je za „Blic" juče potvrdila da je tekst do koga smo došli gotovo usaglašena verzija oko koje nema suštinskih neslaganja među strankama u vladajućoj koaliciji.

- Potrebno je da još jednom razgovaramo sa predstavnicima Vojvodine o konačnom tekstu i da u vezi s njim postignemo konsenzus, ali primedbe koje su oni dali poslednji put nisu suštinske, tako da ne očekujem veće promene na tekstu. Nacrt zakona je urađen u skladu sa Ustavom, dosledno sprovodi proces decentralizacije i koncept široke pokrajinske autonomije, bez elemenata državnosti jer je postignut konsenzus da se ne sme ići ispod omnibus zakona iz 2002. godine. S obzirom na promene koje treba uneti u Statut Vojvodine i vreme potrebno da se konačno usaglasi Nacrt zakona o nadležnostima, očekujem da će tokom leta, a najkasnije na jesen oba akta biti usvojena u Skupštini Srbije - kaže Malovićeva za „Blic".

Malovićeva ističe da će pitanja imovine i finansiranja AP Vojvodine biti uređena posebnim zakonima.

Na osnovu Nacrta zakona o nadležnosti pokrajine u koji je „Blic" imao uvid, jasno je da će iz Statuta Vojvodine, koji je usvojen u oktobru prošle godine, morati da se briše odrednica koja Vojvodinu opisuje kao evropsku regiju. Moraće da bude prepravljena i formulacija o teritoriji jer u nacrtu stoji da „teritoriju AP Vojvodine čine teritorijalne jedinice lokalnih samouprava u njenim geografskim oblastima (Bačka, Banat i Srem) utvrđene zakonom. Takođe, Vojvodina neće moći Novi Sad da naziva glavnim gradom jer je to po Ustavu samo Beograd, već će morati da nađe neku drugu formulaciju.

Ako je Vojvođanima za utehu, u Statutu će moći da ostane odredba da mogu da sprovode referendum o teritoriji, što je bila jedna od glavnih zamerki stručne javnosti. U članu 4 nacrta zakona decidno piše: „Teritorija AP Vojvodine ne može se menjati bez saglasnosti njenih građana izražene na referendumu, u skladu sa zakonom."

Pokrajina će, s druge strane, moći da osniva „predstavništva u regionima Evrope u skladu sa Statutom", piše u nacrtu zakona i to će pravo Vojvođanima ostati, iako je i ono osporavano u domaćoj javnosti, posebno u opoziciji. Međutim, moći će da sklapa samo međuregionalne sporazume u okviru svoje nadležnosti. Prema članu 5 nacrta koji definiše „Međusobni odnos republičkih i pokrajinskih organa" jasno je da Vojvodina neće moći da ima vladu kako usvojeni Statut predviđa, a neće moći da donosi ni zakone, već samo podzakonske akte, od kojih je najviša uredba.

Takođe će, prema odredbama koje definišu njene nadležnosti, Vojvođani sami odlučivati o mreži sudova na teritoriji Vojvodine (pojedini eksperti osporavali su pravo na Vrhovni sud). Iz Statuta Vojvodine moraće najverovatnije da se briše ili menja član 26, koji predviđa upotrebu službenog jezika (srpski, mađarski, slovački, hrvatski, rumunski i rusinski), jer je to suprotno Ustavu po kome se upotreba jezika određuje zakonom, kako i stoji u Nacrtu zakona o nadležnostima.

Kako tvrdi izvor „Blica" iz vladajuće koalicije, u Statutu Vojvodine ostaće odredba o osnivanju Razvojne banke, međutim na insistiranje Radne grupe za izradu nacrta (Verica Kalanović, Žarko Obradović i Snežana Malović) biće izbačena odredba o pokrajinskom zavodu za statistiku. Deo koalicije se protivi da Vojvodina ima svoj zavod jer se na osnovu podataka zavoda prave planovi i programi, a na osnovu njih se opredeljuje novac iz budžeta.

Akademija ipak ostala

Iako su neki od najžešćih protivnika takozvanog autonomaškog Statuta Vojvodine upozoravali da pokrajina ne sme imati svoju akademiju nauka i umetnosti, VANU ostaje zahvaljujući ličnom zalaganju jednog od lidera vladajuće koalicije koji je sentimentalno vezan za tu instituciju - kaže izvor „Blica" iz Vlade Srbije.

Tekst statuta

Šta se briše

Vojvodina kao evropska regija

Vlada Vojvodine

Glavni grad

Mogućnost sklapanja

međunarodnih ugovora

Donošenje zakona

Određivanje službenog jezika

Šta ostaje

Mogućnost raspisivanja

referenduma o teritoriji

osnivanje sudova

Vojvođanska akademija

nauka i umetnosti

Razvojna banka

Vojvodine

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Statut se vraća u pokrajinsku skupštinu?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jun.2009

BEOGRAD - Statut Vojvodine biće vraćen u pokrajinsku skupštinu i promenjen u skladu s Ustavom Srbije i Nacrtom zakona o utvrđivanju nadležnosti Vojvodine, piše "Blic"...Kako saznaje list iz izvora u vladajućoj koaliciji, prema dogovoru postignutom na najvišem nivou, Vojvodina neće...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.