Stari pasoš na sednici skupštine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Nov.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stari pasoš na sednici skupštine

BEOGRAD - Skupština Srbije nastavila je jutros rad raspravom o izmenama Zakona o putnim ispravama kojima se važenje starih pasoša produžava do kraja 2009. godine.

Produžetak roka važenja starih pasoša predviđen je zbog poteškoća u ispunjavanju tehničkih uslova za izradu novih biometrijskih pasoša i nemogućnosti da se zamena starih završi u propisanom roku, navedeno je u obrazloženju za izmene tog propisa.

Prema Zakonu o putnim ispravama, koji je usvojen >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << oktobra prošle godine, predviđeno je korišćenje starih pasoša do 31. decembra 2008. godine, posle čega je trebalo da počne važenje isključivo novih, biometrijskih pasoša.

Stari pasoši prestali su da se izdaju 1. novembra ove godine.

Dačić: Skoro 90 hiljada biometrijskih pasoša

U Srbiji je do sada izdato 89.747 biometriskih pasoša, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, koji je predložio da se, zbog nemogućnosti zamene starih pasoša, rok važenja starih produži do kraja 2009. godine.

Dačić je, obrazlažući izmene Zakona o putnim ispravama u Skupštini Srbije, rekao da je bilo nemoguće da se u proteklih nekoliko meseci zamene svi stari pasoši, zbog čega je predložena izmena zakona o putnim ispravama, čime bi se važenje starih pasoša produžilo do kraja 2009. godine.

"Očigledno je da do 31. decembra ove godine ne mogu biti zamenjeni svi stari pasoši i stoga predlažem da oni važe do 31. decembra 2009.", rekao je Dačić.

On je pozvao građane da odmah počnu sa zamenom strah za nove putne isprave da bi se izbegle gužve u policijskim stanicama.

Samo novi za bezvizni režim

Govoreći o značaju novih putnih isprava na mapi puta za približavanje Srbije Evropskoj uniji, Dačić je naglasio da će liberalizacija viznog režima važiti samo za nosioce novih pasoša.

On je objasnio da se približavanje Srbije EU odvija na dva koloseka i dodao da će validne putne isprave biti od velikog značaja za ocenu pređenog puta Srbije ka EU.

Prema njegovim rečima, ukoliko rok za izdavanje novih pasoša ne bude produžen, državljani Srbije u dijaspori, kao i oni u matici, naći će se nepovoljnoj situaciji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Stari pasoši važe do 2009.

Izvor: RTV Pink, 18.Nov.2008

Skupština menja Zakon o putnim ispravama. . . Skupština Srbije trebalo bi danas da nastavi rad raspravom o izmenama i dopunama Zakona o putnim ispravama kojima se važenje starih pasoša produžava do kraja 2009. godine. . .

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.