Izvor: B92, 02.Avg.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta Srbi misle o Haškom tribunalu?

Beograd -- Tri četvrtine građana Srbije smatra da ja Haški tribunal politička institucija.

Oko 76 odsto ispitanika u Srbiji smatra da je Haški tribunal politička, a ne pravna institucija, pokazuje najnovije istraživanje urađeno za Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, saznaje B92.

Julsko istraživanje pokazuje da 62 odsto ispitanika misli da su pretnje Srbiji sankcijama zbog nesaradnje sa Hagom sasvim ozbiljne dok 34 odsto ne veruje da bi se međunarodna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zajednica ponovo odlučila na izolaciju.

Ako već dođe do mogućnosti sankcija saradnja sa Hagom je neizbežna misli polovina ispitanika. Istovremeno dve trećine ispitanika veruje da bi veštijom politikom vlasti mogle biti izbegnute i sankcije i obaveza da sudu budu izručeni optuženi generali vojske i policije. Polovina veruje da su domaći sudovi spremni da im sude kod kuće.

Kada je o generalima reč, 62 odsto ispitanika ne misli da je njihovo izručenje u interesu države, nasuprot 18 odsto koliko veruje da jeste. Za 37 odsto ispitanika generali su nevini, 24 odsto smatra ih herojima, 23 odsto misli sa su delimično krivi a samo 4 odsto ispitanika ubeđeno je u njihovu krivicu za ratne zločine na Kosovu. Onda i ne čudi stav polovine (53 odsto) da generali ne bi trebalo da se dobrovoljno predaju Haškom sudu.

Najnovije istraživanje pokazalo je blagi pad popularnosti bivšeg komandanta VRS Ratka Mladića. Ipak, 48 odsto ispitanika i dalje se ne slaže sa izručenjem Mladića Hagu, dok ga četvrtina misli da je to neminovnost. Za 24 odsto anketiranih Mladić je heroj a još toliko (23 odsto) smatra da je u Hagu nevino optužen. Krivim ili delimično krivim smatra ga 38 odsto učesnika najnovijeg istraživanja. Četrdeset osam odsto ispitanika ne slaže se za mogućnošću razmene "Mladić za generale" dok 38 odsto smatra da je takav aranžman prihvatljiv.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.