Sretenović: Biće novih prijava

Izvor: Blic, 29.Jan.2012, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sretenović: Biće novih prijava

Predsednik Saveta Državne revizorske institucije (DRI) Radoslav Sretenović najavio je nove prijave zbog nenamenskog trošenja budžetskog novca ali nije želeo da kaže protiv koga će one biti podnete jer je u toku pravna analiza izveštaja državnih revizora.

"Svakako će biti novih prijava. Kada i koliko, u ovom trenutku ne mogu da kažem jer pravni timovi upravo završavaju sve analize tih izveštaja", kazao je Sretenovih agenciji Beta.

DRI je krajem 2011. objavio >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << izveštaje o kontroli trošenja novca u 2010. godini 47 subjekata u kojima su utvrdjene brojne nepravilnosti zbog kojih je do sada podneto 18 zahteva za prekršajni postupak i tri krivične prijave.

Zbog kršenja zakona u trošenju novca iz budžeta za 2008. godinu DRI je podneo 19 prijava, a za 2009. godinu podneto je 12 prijava protiv 14 državnih funkcionera.

Sve te prijave su, prema rečima Sretenovića, procesuirane. "Nijedna prijava za sada nije odbačena. Doneto je šest pravosnažnih presuda od toga su pet osudjujuće a jedna oslobadjajuća na koju je DRI uložio žalbu za zaštitu zakonitosti i to je već pred Apelacionim sudom. Videćemo ishod te prijave", naveo je Sretenović.

On je dodao da je oslobadjajuća presuda doneta u slučaju prijave protiv bivšeg ministra prosvete Slobodana Vuksanovića.

"O osuđujućim presudama ne mogu sada da govorim", rekao je Sretenović i dodao da se te presude odnose na prijave protiv bivših ministara i državnih sekretara.

Na pitanje da li je osnovan bilo kakav prigovor na konačni izveštaj DRI, Sretenović je kazao da su državni revizori sproveli sve postupke u skladu sa zakonom i da su sprovodene tri faze izrade izveštaja, uključujući i nacrt izveštaja na koji su izjavljivane pismene primedbe.

"Ne želim da kometarišem nijedan prigovor od strane revidiranih subjekata. Stojim iza izveštaja koje su napisali državni revizori i oni ne mogu da se osporavaju pred nadleženim sudovima i državnim organima", kazao je Sretenović.

Prema njegovim rečima, DRI nastavlja program revizije jer tu instituciju čeka mnogo posla u kontroli oko 9.000 budžetskih korisnika.

U 2012. godini, kako je istakao, neće biti revizije finansiranja političkih stranaka jer to nije ni planirano u programu rada DRI, ali će se sigurno to desiti iduće godine, kada ta institucija kadrovski ojača.

"Praktično se ulazi u period predizbornih aktivnosti i ove godine neće biti revizije finansijskih izveštaja političkih stranaka. To očekujemo tek u idućoj godini", kazao je Sretenović.

On je podsetio da je finansijsko poslovanje stranaka u nadležnosti i Agencije za borbu protiv korupcije, jer političke stranke svoje izveštaje dostavljaju toj agenciji, sa izveštajem i mišljenjem ovlašćenog revizora.

Tokom ove godine u DRI će, kako je rekao Sretenović, biti primljeno 100 novih ljudi.

"U okviru sistematizovanih radnih mesta u DRI, tokom ove godine predviđena je popuna i pojačanje. Primićemo oko 100 revizora, pre svega mladjeg kadra, jer želimo da ih obučavamo za ovaj posao", kazao je Sretenović.

Kako je naveo, trenutno DRI ima 102 zaposlena, od čega 76 radi na revizorskim poslovima.

"Od tog broja su četiri vrhovna revizora, 12 ovlašćenih revizora, 18 državnih revizora. Ostali su viši i samostalni savetnici, saradnici i mladji revizori", kazao je Sretenović.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SRETENOVIĆ: BIĆE NOVIH PRIJAVA

Izvor: Kurir, 29.Jan.2012

BEOGRAD - Predsednik Saveta Državne revizorske institucije (DRI) Radoslav Sretenović najavio je nove prijave zbog nenamenskog trošenja budžetskog novca ali nije želeo da kaže protiv koga će one biti podnete jer je u toku pravna analiza izveštaja državnih revizora...BEOGRAD - Predsednik Saveta...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.