Srbija uputila protestnu notu Hrvatskoj zbog Stepinca

Izvor: Blic, 26.Jul.2016, 18:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija uputila protestnu notu Hrvatskoj zbog Stepinca

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uručilo je danas protestnu notu ambasadoru Hrvatske u Beogradu Gordanu Markotiću, kojom najošštrije protestuje zbog ponišštavanja osuđujuće presude izrečene protiv Alojzija Stepinca, koju smatra rehabilitacijom faššizma i ustašške NDH.

U noti, Ministarstvo spoljnih poslova podseća da UN i EU izričito zabranjuju restauraciju faššizma i faššisoidnih ideologija.

U protestnoj noti se kaže:

"Republika Srbija >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je užžasnuta rehabilitacijom nacističke ustašške NDH. Stepinčeve reči na Uskrs 1941. godine da je 'NDH stvorena Božžijom milošću, mudrim i požžrtvovanim radom Poglavnika (Pavelića) i ustašškog pokreta te voljom našših saveznika (Hitlera i Musolinija)', kao i da je 'NDH najznamenitiji događaj u žživotu hrvatskog naroda', najbolje govore i o Stepincu i o onima koji ga rehabilituju.

Vlada Republike Hrvatske i hrvatski držžavni organi, svojim javnim nastupima i saopšštenjima, kao i odlukom o ponišštenju presude nadbiskupu Stepincu, koju je direktor Centra 'Simon Vizental' iz Jerusalima Efraim Zurof nazvao sramnom, daju direktnu podrššku onim snagama u Hrvatskoj, koje su protiv pomirenja i stabilnosti u regionu, i koje zastupaju poglede na svet suprotne osnovnim civilizacijskim tekovinama, kao i temeljima na kojima su uspostavljene UN i EU.

Rehabilitacija vikara genocidnog režžima NDH, čiji su 'svešštenici' i 'časne sestre' bili komandanti koncentracionih logora Jasenovac i Jastrebarsko, a koji je na suđenju posle Drugog svetskog rata cinično branio nasilno prevođenje višše od 200.000 Srba iz Hrvatske u katoličanstvo rečima da 'nije reč o pokršštavanju, već o verskom prelazu', stvara klimu i raspoložženje koji rezultiraju napadima na Srbe i grafitima poput onih u SPC u Rajevom selu kod Gunje („ovo je NDH“, „metak u lubanju, to je najbolje Srbinu“ i sl.).

Pročitajte još:

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije izražžava zabrinutost zbog antisrpskog raspoložženja koje je prisutno u Hrvatskoj i poslednjih godina se nesmetano razvija sa jasnom tendencijom eskalacije.

O tome govori i veliki broj etnički motivisanih incidenata u kojima su žžrtve Srbi. Samo u ovoj godini u Hrvatskoj je registrovano već 26 incidenata i slučajeva govora mržžnje prema Srbima.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije smatra da je za to odgovorna držžava Hrvatska koja ne kažžnjava počinioce incidenata, ne izlažže ih javnoj osudi, niti ispoljava potrebnu brigu prema žžrtvama. Posebnu zabrinutost Ministarstvo spoljnih poslova Srbije izražžava zbog tolerancije i nekažžnjavanja osoba koje kontinuirano u javnosti afirmiššu ustašški pozdrav 'Za dom spremni'.

Srbija smatra da dobrosusedski odnosi sa Hrvatskom treba da se razvijaju na pošštovanju temelja i tekovina antifaššističke Evrope, nastalih posle Drugog svetskog rata, koji su ugrađeni u evropske integracione dokumente.

Srbija se protivi i uvek će se protiviti drušštvenim pokretima i pojavama koji glorifikuju i koriste simbole po kojima su karakteristični nacizam i faššizam, a koji su od strane naroda posvećenih slobodi i antifašizmu pobeđeni 9. maja 1945. godine", kaže se u protestnoj noti koju je Srbija uputila Hrvatskoj.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.