Izvor: B92, 17.Jul.2008, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija protiv Kosova u MMF-u

Beograd -- Budući da je u MMF i Svetsku banku zvanično stigao zahtev za članstvo Kosova, vlasti u Beogradu poručuju da to nikada neće priznati.

U Međunarodnom monetarnom fondu kažu da će zahtev razmotriti u skladu sa svojom odlukom da Kosovo smatraju novom, nezavisnom državom. O prijemu Kosova u međunarodne finansijske institucije odlučivaće odbor guvernera svetske banke u saradnji sa međunarodnim monetarnim fondom.

Kako većinu glasova u ovim finasijskim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << organizacijama imaju zemlje koje su priznale nezavisnost Kosova, zvaničnici Srbije nemaju iluzija da će eventualno nešto moći da spreče.

"Srbija tu ne može ništa da učini, bez obzira šta mi mislili. Ovo ćemo prihvatiti kao činjenicu oko koje se nismo složili”, kaže ministar ekonomije Mlađan Dinkić.

Kako objašnjava guverner Narodne banke Radovan Jelašić, eventualno članstvo Kosova u MMF-u neće imati ekonomskog uticaja na Srbiju, jer naša kvota ostaje nepromenjena.

To znači da neće biti potrebe da povlačimo dodatna sredstva.

"Posle toga, pitanje je gde Srbija vidi svoj interes. Ja sam lično ubeđen, nezavisno od toga i ako dođe do ulaska Kosova u MMF, da Srbija i nadalje ima interes da ostane član MMF-a, pre svega švajcarske konstituence, gde smo zaista dobrodošli”, ukazuje Jelašić.

Proces odlučivanja trajaće najmanje šest do devet meseci. Za to vreme, kažu zvaničnici Srbije, nema drugog izbora nego da se Srbija diplomatskim putem bori za promenu aktuelnih stavova.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Politika prema Kosovu - U korist svoje štete

Izvor: Deutsche Welle, 18.Jul.2008, 10:37

Vlasti u Beogradu neće priznati članstvo Kosova u Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) i Svetskoj banci. To, međutim, neće imati većeg uticaja. Jer, odluka je u rukama zemalja koje su već priznale nezavisnost Kosova.

Nastavak na Deutsche Welle...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.