Sporazum sa EU na ledu zbog borbe za Beograd

Izvor: Blic, 18.Jul.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sporazum sa EU na ledu zbog borbe za Beograd

Sednica Skupštine Srbije juče je, posle tri dana zasedanja, uspela samo da usvoji izmenjeni dnevni red, zato što poslanici DSS i SRS odbijaju da počnu raspravu prema predviđenom redosledu sve dok Okružni sud u Beogradu ne poništi odluku o konstituisanju beogradske skupštine.

Opstrukcija u parlamentu je poslednji pokušaj SRS i DSS da vrše pritisak da se poništi verifikacija mandata u Skupštini grada kako bi došli do novih izbora u Beogradu. Ostala su još četiri dana >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za formiranje vlasti i zato vrše pritisak na Okružni sud u Beogradu, kome su podneli žalbu.

Rasprava o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, kao prva tačka dnevnog reda, do zaključenja ovog izdanja nije ni započeta, jer je opozicija neprekidno blokirala rad Skupštine reklamirajući povrede poslovnika.

Predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović je tri puta proglašavala pauzu kako bi pokušala da se dogovori sa šefovima poslaničkih grupa, ali bez efekta.

Šef poslaničke grupe SRS Tomislav Nikolić optužio je predsednicu parlamenta da vređa opoziciju optužujući je za opstrukciju. On je poručio vladajućoj koaliciji da će „zbog toga što otimaju vlast po opštinama tek videti šta je opstrukcija".

Odbornici SRS, DSS i Nove Srbije su, naime, podneli zahtev Okružnom sudu u Beogradu za preispitivanje odluke o konstitutivnoj sednici Skupštine grada Beograda, koju ovi odbornici ne prihvataju.

Lider LDP Čedomir Jovanović rekao je da su dva dana izgubljena zato što se u republičkom parlamentu „naplaćuju greške prilikom konstituisanja Skupštine Beograda" i za to optužio SPS. On je rekao da su „poslanici u problemu zbog socijalista koji pokušavaju da sede na dve stolice i koji su svojim ponašanjem pri konstituisanju Skupštine grada Beograda otvorili prostor za ovakvu vrstu opstrukcije kojom se služi SRS".

Šefica poslaničke grupe G17 Suzana Grubješić izjavila je da je uzrok opstrukcije rada parlamenta to što neke stranke ne mogu da se pomire da su 11. maja izgubile na izborima, pa pošto je rad Skupštine javan, oni koriste mogućnost da medijski dokazuju da su u pravu. Grubješićeva je kazala da u Skupštini nije moguće rešavati eventualne dileme ili proceduralne greške za koje opozicija tvrdi da su se dogodile u Skupštini grada Beograda, već je za to nadležan sud.

Slavica Đukić-Dejanović je kazala da se na sednici parlamenta ne mogu rešavati „neki drugi problemi" koji se ne tiču dnevnog reda ove sednice. Ona je rekla da se nada da će „političke strasti" biti nadvladane potrebama građana Srbije da se reše značajna pitanja koja su na dnevnom redu ovog zasedanja.

Potpredsednik Vlade Božidar Đelić izjavio je juče da nije u redu to što Skupština već treći dan ne raspravlja o temama za koje su građani glasali na izborima. Đelić je novinarima u Skupštini rekao da očekuje da će Skupština početi raspravu o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, energetskom sporazumu, rezoluciji o Kosovu. Đelić prvo nije želeo da odgovara na pitanja novinara i uputio ih je na poslanika SRS Vjericu Radetu, koja je u blizini Đelića razgovarala sa novinarima.

„Potpredsednik Vlade zna da optuži opoziciju za opstrukciju, vladajuća većina tri sata ne može da počne sednicu", rekla je Radeta.

Okružni sud odbio žalbu SRS i DSS-NS

Okružni sud u Beogradu odbio je juče žalbu predstavnika SRS i koalicije DSS- NS na odluku o potvrđivanju mandata odbornika u Skupštini Beograda, rekla je agenciji Beta portparolka suda Ivana Ramić. „Sud je utvrdio da je ta odluka doneta u skladu sa Zakonom o lokalnim izborima i po poslovniku Skupštine Grada Beograda", navela je Ramić. Ona je dodala da je odluka pravosnažna i da protiv nje nema pravnih lekova. Portparol DSS Andreja Mladenović rekao da ovakva odluka Okružnog suda „predstavlja šamar pravu, pravnoj državi i zaštiti izbornog prava u državi".

Prestonica u ponedeljak dobija gradonačelnika?

Na konstitutivnoj sednici Skupštine grada Beograda, koja će najverovatnije biti održana u ponedeljak, 21. jula, osim izbora predsednika Skupštine postoji mogućnost da bude izabran i gradonačelnik prestonice, saznaje „Blic". Sednica bi zvanično trebalo da bude zakazana danas, a pregovori oko formiranja gradske vlasti još su u toku.

- Nagovešteno mi je da bi na sednici, pored predsednika Skupštine, mogao da bude izabran i gradonačelnik i Gradsko veće. Nije mi poznato da li će biti održana samo jedna sednica posle koje će, istog dana, biti zakazana i druga, ili će jedna biti održana u ponedeljak, a druga u utorak - kaže izvor „Blica" iz koalicije „Za evropski Beograd". Većinu u Beogradu trebalo bi da napravi lista „Za evropski Beograd", koalicija oko Socijalističke partije Srbije, uz podršku Liberalno demokratske partije. Prema saznanjima „Blica", danas će demokrate održati sastanak sa predstavnicima koalicije oko SPS, dok bi u nedelju trebao da bude održan trojni sastanak na kome će učestvovati sve stranke koje će formirati vlast u glavnom gradu.

Branislav Belić iz DS koji predsedava sednicom kao najstariji odbornik izjavio je da će Skupština glavnog grada biti u ponedeljak, ili utorak. On je rekao da su ostale još četiri tačke dnevnog reda koje treba da se realizuju ukoliko dođe do saglasnosti između koalicije SPS, PUPS, JS i liste Za Evropski Beograd.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Milion i po samo za uzaludne dnevnice

Izvor: Glas javnosti, 19.Jul.2008, 08:37

BEOGRAD - Poslanici se ni juče nisu makli sa mrtve tačke, o SSP nije bilo ni reči, jerbo su radikali rešili da se javljaju po poslovniku sve dok „ne raščiste nedoumice o konstitutivnoj sednici Skupštine Beograda“. Iliti, dok Okružni sud u Beogradu ne odluči po žalbi odbornika SRS-a, DSS-a...

Nastavak na Glas javnosti...

Još ništa o žalbi SRS i DSS

Izvor: Kurir, 19.Jul.2008

BEOGRAD - Portparol Okružnog suda u Beogradu Ivana Ramić izjavila je juče da taj sud još nije odlučio o žalbi predstavnika SRS i koalicije DSS-NS na odluku o potvrđivanju mandata odbornika Skupštine Beograda. Ramić je rekla da će odluka biti doneta u zakonskom roku od 48 sati od prijema žalbe.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.