Socijalisti odlučuju o vladi

Izvor: Kurir, 07.Maj.2012, 10:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Socijalisti odlučuju o vladi

AP ocenjuje da će demokrate verovatno formirati vladu sa socijalistima kao i pre četiri godine

BEOGRAD - Svetske agencije objavile su preliminarne rezultate predsedničkih, parlamentarnih i lokalnih izbora u Srbiji, ocenjujući da će o budućoj vladi odlučivati socijalisti koji su treća stranka po broju osvojenih glasova.

Agencije u prvi plan ističu i to da će u drugom krugu predsedničkih izbora snage odmeriti Boris Tadić i Tomislav Nikolić.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir <<
Rojters ističe da je Demokratska stranka izgubila podršku velikog dela birača u odnosu na 2008. godinu i da je osvojila malo manji broj glasova od Srpske napredne stranka koju vode bivši ultranacionalisti, ali da će o budućoj vladi odlučivati socijalisti koji su dobili dvostruko više glasova nego na prošlim izborima.

Britanska agencija navodi da socijalisti zbog toga imaju veliki "ucenjivački" potencijal i da je njihov lider Ivica Dačić već tražio premijersko mesto.

AFP smatra da su naprednjaci ostvarili dobar izborni rezultat zbog nezadovoljstva birača malim platama i rekordnom nezaposlenošću u zemlji.

Navodeći da ni demokrate, ni naprednjaci nisu osvojili apsolutnu većinu, francuska agencija, takođe, ocenjuje da će odluku o budućoj koalicionoj vladi doneti socijalisti koji su treća stranka po broju osvojenih glasova.

AP u prvi plan ističe činjenicu da će snage u drugom krugu predsedničkih izbora odmeriti porevropski kandidat i njegov nacionalistički protivnik, predviđajući da će novu koalicionu vladu verovatno formirati prozapadna vladajuća stranka.

Ova agencija ocenjuje da će demokrate verovatno formirati vladu sa socijalistima kao i pre četiri godine.

AP, takođe, kaže da su ovi opšti izbori predstavljali izbor između demokrata i nacionalista koji su pokušali da dođu na vlast prvi put posle pada Miloševićevog režima.

Američka agencija ocenjuje da će ovi izbori uticati na ekonomske i socijalne reforme u Srbiji koje EU traži od te zemlje, ali i na proces pomirenja sa susedima i nekadašnjim ratnim neprijateljima, uključujući Kosovo koje je 2008. jednostrano proglasilo nezavisnost.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.