Skupština objavila vladin izveštaj

Izvor: B92, 24.Apr.2013, 12:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština objavila vladin izveštaj

Beograd -- U Skupštinu Srbije danas je stigao izveštaj Vlade Srbije o pregovorima Beograda i Prištine, čiji je sastavni deo i predloženi sporazum.

Kako je ranije rečeno, o tom izveštaju, odnosno sporazumu, debatovaće se na sednici parlamenta koja je zakazana za petak.

Kako je rečeno Tanjugu u parlamentu, očekuje se da bude i zvanično sazvana sednica za petak. Podsetimo, Vlada Srbije je na sednici pre dva dana dala saglasnost na parafirani tekst predloga sporazuma >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << s Prištinom.

Inače, u vladinom izveštaju, koji je objavila Skupština, piše da je Vlada Srbije tokom dijaloga s Prištinom poštovala Ustav i stalno se konsultovala s predstavnicima lokalnih vlasti na Kosovu i Metohiji.

U izveštaju u kojem je i sporazum od 15 tačaka koji su u Briselu, 19. aprila, parafirali premijeri Srbije i Kosova, Ivica Dačić i Hašim Tači, navedeno je da je vlada vodila pregovore na planski i sistematičan način radi zaštite nacionalnih interesa saglasno Rezoluciji Skupštije Srbije.

"Vlada je sve aktivnosti, uključujući same pregovore, odnosno vođenje dijaloga izvršavala uz poštovanje Ustavom i zakonima utvrđenih nadležnosti državnih organa i uz stalno informisanje i konsultovanje predstavnika organa lokalne samouprave sa teritorije Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija o osnovnim principima za političke razgovore sa privremenim institucijama samouprave na Kosovu i Metohiji", navodi se u izveštaju, objavljenom na zvaničnom sajtu parlamenta.

Izveštaj obuhvata sve aktivnosti tokom dosadašnjih pregovora o tehničkim i političkim pitanjima.

U dokumentu se navodi da je politički dijalog Beograda i Prištine počeo pre šest meseci i da je održano deset rundi pregovora, koje su rezultirale sporazumom od 15 tačaka. Sporazum, koji predviđa osnivanje Zajednice srpskih opština, naveden je i na engleskom i na srpskom jeziku.

Opisan je i tok tehničkog dijaloga koji je uz posredovanje Evropske unije vodio tadašnji šef pregovaračkog tima Borislav Stefanović od marta 2011. do februara 2012. godine.

U tom periodu postignuti su dogovori o matičnim knjigama, slobodi kretanja, carinskom pečatu, katastru, funkcionisanju sporazuma o trgovini CEFTA, prihvatanju univerzitetskih diploma i o regionalnom predstavljanju i saradnji.

Poslanici Skupštine Srbije trebalo bi u petak da raspravljaju o "Izveštaju o dosadašnjem procesu političkog i tehničkog dijaloga sa Privremenim institucijama samouprave u Prištini uz posredovanje Evropske unije, uključujući proces implementacije postignutih dogovora".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vladin izveštaj o briselskom sporazumu stigao u skupštinu

Izvor: Glas javnosti, 24.Apr.2013

BEOGRAD - U Skupštinu Srbije danas je stigao izveštaj Vlade Srbije o pregovorima Beograda i Prištine, čiji je sastavni deo i predloženi sporazum, a o kome će se debatovati na sednici parlamenta u petak...Kako je rečeno u parlamentu, očekuje se da bude i zvanično sazvana sednica za petak...Vlada...

Nastavak na Glas javnosti...

Skupština objavila vladin izveštaj

Izvor: OkRadio.rs, 24.Apr.2013

U Skupštinu Srbije danas je stigao izveštaj Vlade Srbije o pregovorima Beograda i Prištine, čiji je sastavni deo i predloženi sporazum. Kako je ranije rečeno, o tom izveštaju, odnosnoo sporazumu, debatovaće se na sednici parlamenta koja je zakazana za petak. Kako je rečeno Tanjugu u parlamentu,...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.