Izvor: B92, 05.Jun.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština o porezu na dohodak

Beograd -- Završena rasprava o porezu na dohodak i osiguranju. Stope poreza na plate trebalo bi da se smanje i stimuliše zapošljavanje mladih.

Skupština Srbije završila je večeras načelnu raspravu o izmenama zakona o porezu na dohodak građana i o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje kojima bi, prema rečima predlagača, trebalo da budu smanjene stope poreza na plate i stimulisano zapošljavanje osoba mlađih od 30 godina.

Predloženim rešenjima predviđeno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je da stope poreza na plate sa 14 budu smanjene na 12 odsto, kao i poreske olakšice za poslodavce koji zaposle osobe mlađe od 30, starije od 45 godine, kao i osobe sa invaliditetom.

Poslanici opozicione Srpske radikalne stranke ocenili su da predložena rešenja neće predstavljati olakšicu za građane i naveli da je smanjenje poreza zahvalno za prikupljanje političkih poena.

Poslanik Srpske radikalne stranke Miljko Četrović iskoristio je načelnu raspravu o tim predlozima za postavljanje poslaničkog pitanja ministru finansija Mlađanu Dinkiću o situaciji u Mobtelu.

Dinkić je rekao da je nedavno formirano preduzeće Mobi 63 koje će biti privatizovano, da je raspisan javni poziv za aukciju i da je devet ponuđača zainteresovano za kupovinu tog preduzeća. Dinkić je naveo da će javna aukcija pred televizijskim kamerama biti krajem jula, da će početna cena za to preduzeće biti 800 miliona evra, a da će od toga oko 650 miliona evra pripasti državi.

Poslanici bi sutra trebalo da razmotre izmene Zakona o udžbenicima i drugim nastavnim sredstvima.

Vlada razmislja o izgradnji termoelektrane

Ministar finansija Mlađan Dinkić izjavio je danas da Vlada Srbije razmišlja da izgradi termoelektranu na administrativnoj liniji sa Kosovom, koja bi koristila ugalj iz južne pokrajine.

Dinkić je u Skupštini Srbije rekao da Srbija ne bi mogla sama da izgradi tu termoelektranu već da bi joj u tom poslu pomogao "jedan od svetskih giganata".

Prema njegovim rečima, strateški ciljevi vlade u narednom periodu biće i izgradnja gasovoda u saradnji sa Rusijom, izgradnja Koridora 10 od Horgoša do Dimitrovgrada, kao i zapošljavanje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.