Izvor: Blic, 03.Dec.2016, 16:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština Srbije sutra o budžetu

Rasprava o Predlogu budžeta za 2017. godinu biće održana sutra u Skupštini Srbije, javio je Tanjug.

Podsetimo, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je ranije da očekuje da će rasprava o Predlogu budžeta za 2017. godinu u parlamentu "početi za nekoliko dana" i da će joj prethoditi sednica skupštinskog Odbora za finansije.

Ona je dodala da je budžet ušao u proceduru, da se distribuira poslanicima i da očekuje i razgovor sa predsednicom Odbora >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za finansije koja će zakazati sednicu tog odbora, a koja prethodi plenarnoj sednici.

Gojković je navela i da očekuje sadržajnu debatu o Predlogu budžeta kako od strane članova vlade tako i od poslanika.

Na pitanje o predsedničkim izborima i spekulacijama o datumu njihovog raspisivanja i održavanja, Gojković je rekla da to u ovom momentu nije tema, da očekuje da će se o tome razgovarati posle Nove godine, a da je sada tema budžet i usvajanje zakona.

- To je najvažniji zakon u godini, a kada će i šta će biti oko predsedničkih izbora to sada nije tema - rekla je ona.

Ministar privrede Dušan Vujović je izjavio je da ukupne kapitalne investicije u predlogu budžeta za 2017. godinu iznose 147 milijardi dinara. On je kazao da su povećani kapitalni rashodi projektovanim zajmovima i da će iznositi 94 milijarde dinara.

- “Sada se sa dodavanjem projektnih zajmova to povećava na 94 miliajrde, što je 2,1 odsto BDP, a ako se tome dodaju projekti na nivou lokalnih samouprava i putevi Srbije, kapitalne invesiticije dostižzu skoro 147 milijardi dinara , to je jest 3,3 odsto BDP-a - naglasio je Vujović.

Kako je rekao, ako se tome doda još onaj deo subvencija koji ima kapitalni karatker, a to su kamate i subvencije za investicije onda se približavamo nivou od četiri odsto, za koji se smatra da je dobar i prihvatljiv nivo javih investicija na dugi rok.

- “Mislim da ćemo to ostvariti već 2017. a da ćemo stabilizovati na poželjnom nivou u narednim godinama. To je sadejstvo javnog i privatnog setora” - rekao je Vuković.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.