Segregacija romske dece

Izvor: Blic, 13.Jun.2012, 02:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Segregacija romske dece

Deca iz raseljenih romskih porodica iz sela Vožegrnci - Blaževo kod Novog Pazara diskriminisana su ne samo tako što idu u segregisana odeljenja koja su formirana isključivo za romsku decu već se te prostorije nalaze i u odvojenoj zgradi.

Ovakvom pritužbom protiv tamošnje Predškolske ustanove „Mladost" i Osnovne škole „Aleksandar Stojanović Leso", poverenici za zaštitu ravnopravnosti Neveni Petrušić obratila se nevladina organizacija, koja je u obrazloženju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << navela da se u školi već petu godinu zaredom formiraju segregisana odeljenja za raseljenu romsku decu, kao i da se ona upisuju u školu uz negodovanje, pretnje i bojkot srpskih i bošnjačkih roditelja. Istovremeno istureno odeljenje predškolske ustanove „Mladost", koje koristi prostorije u istoj osnovnoj školi, po drugi put formira segregisane grupe pripremnog predškolskog programa, jer jednu grupu pohađaju srpska i bošnjačka deca, dok su u drugoj isključivo romska.

U postupku po pritužbi poverenica je utvrdila da su ovakvim postupanjem Predškolska ustanova „Mladost" i Osnovna škola „Aleksandar Stojanović Leso" diskriminisale decu na osnovu njihove nacionalne pripadnosti i donela je preporuku da se bez odlaganja sprovede desegregacija odeljenja, kao i da direktori predškolske ustanove i osnovne škole Izet Abdurahmanović i Dušimir Matović obezbede obuku za zaposlene na temu zabrane diskriminacije.

S obzirom na to da ni Predškolska ustanova „Mladost", ni Osnovna škola „Aleksandar Stojanović Leso" iz sela Vožegrnci - Blaževo kod Novog Pazara nisu postupile po preporukama, poverenica o tome izveštava javnost u skladu sa Zakonom o zabrani diskriminacije. Koristeći svoja zakonska ovlašćenja, poverenica je protiv ovih ustanova i odgovornih lica podnela i zahteve za pokretanje prekršajnog postupka.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.