Samit EU o Srbiji u toku, odluka oko ponoći

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Mar.2012, 21:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samit EU o Srbiji u toku, odluka oko ponoći

BRISEL -

U Briselu je u toku zasedanje Evropskog saveta, a na stolu je nacrt zaključaka u kojem je navedeno da se šefovi država članica slažu da se Srbiji dodeli status kandidata za članstvo u EU, saznaje Tanjug iz diplomatskih izvora. Iako lideri Evropske unije još nisu zvanično doneli odluku, formulacija da se Srbiji dodeljuje status kandidata za članstvo u EU unesena je u nacrt zaključaka koji će sutra biti zvanično objavljeni.To su agenciji Beta rekli izvori dve >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << delegacije koje učestvuju na sastanku Evropskog saveta u Briselu.

Basesku: Srbija je već unutra

Predsednik Rumunije Trajan Basesku izjavio je danas u Briselu da su Bukurešt i Beograd rešili problem vezan za rumunsku manjinu u Srbiji, zbog kojeg je Rumunija uslovljavala davanje Srbiji statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

"Srbija je već unutra", rekao je Basesku novinarima prilikom dolaska na samit lidera EU, javlja AP.

Evropski diplomata, koji je želeo da ostane anoniman, a koji je imao uvid u Nacrt zaključaka koji će evropski lideri odobriti na večerašnjem sastanku, rekao je Tanjugu da će Savet odobriti kandidaturu Srbiji.

"Evropski savet podržava zaključke ministarskog saveta od 28. februara 2012. u vezi sa proširenjem i procesom pridruživanja i stabilizacije i slaže se da dodeli Srbiji status zemlje kandidata, piše u Nacrtu zaključaka Evropskog saveta," rekao diplomata.

Zasedanje je još u toku, a očekuje se da će zvanična potvrda da je Srbija kandidat za članstvo u EU biti objavljena tokom večeri.

Nacrt usvojen ubedljivom većinom

Na današnjoj sednici Odbora Evropskog parlamenta za spoljnu politiku usvojen je Nacrt rezolucije EP o napretku Srbije ubedljivom većinom od 62 glasa za i samo 4 protiv (sa 5 uzdržanih). Izvestilac EP za Srbiju Jelko Kacin, koji je podnosilac rezolucije, rekao je pri tom da je ponosan na široku podršku i konsenzus koji je postignut na Odboru u vezi napretka Srbije.

"Jasno je da Srbija ima velikog prijatelja u Evropskom parlamentu, koji je danas još jednom uputio pozitivan signal Beogradu, ali i Savetu EU koji danas formalno treba da donese odluku o dodeli statusa kandidata Srbiji. Takođe, danas smo poslali jasnu poruku predstavniku Rumunije na Savetu EU da bude konstruktivan i podrži kandidaturu Srbije. Ali smo najavili i očekivanje da Srbija nivo i kvalitet i zaštite manjina u Vojvodini proširi i na centralnu Srbiju", istakao je on.

Sam tekst rezolucije je dopunjen preko oralnih amandmana i pohvaljuje skorašnji napredak u dijalogu Beograda i Prištine.

Posebno se ističe dogovor o regionalnoj saradnji, kao i napredak u implementaciji do sada postignutih dogovora.

Pred Srbijom je dug put tokom koga će biti potrebno uspostaviti istinsku vladavinu prava u zemlji.

"Kao zemlja kandidat, Srbija treba sa još većom ambicijom i entuzijazmom da prione na posao i osigura što pre otvaranje pregovora o članstvu u EU, nadam se već početkom naredne godine", rekao je Kacin.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Evropski savet zaseda - Srbija "na stolu"

Izvor: Mondo, 01.Mar.2012

U Briselu je u toku zasedanje Evropskog saveta, a na stolu je nacrt zaključaka u kojem je navedeno da se šefovi država članica slažu da se Srbiji dodeli status kandidata za EU.

Nastavak na Mondo...

Samit EU u toku, izgledi Srbije za kandidaturu više nego dobri

Izvor: Blic, 01.Mar.2012

Izgledi Srbije su više nego dobri, ali zaključci Evropskog saveta još nisu formulisani, rekao je Tanjugu funkcioner Evropske komisije koji je želeo da ostane anoniman. ..U Briselu je u toku zasedanje Evropskog saveta, a na stolu je nacrt zaključaka u kojem je navedeno da se šefovi država članica...

Nastavak na Blic...

Sve izvesnija kandidatura Srbije

Izvor: Danas, 01.Mar.2012

Iako lideri Evropske unije na samitu u Briselu još nisu zvanično doneli odluku, formulacija da se Srbiji dodeljuje status kandidata za članstvo u EU unesena je u nacrt zaključaka koji će sutra biti zvanično objavljeni.

Nastavak na Danas...

Rumunija zbog Šengena blokirala odluku o Srbiji?

Izvor: EurActiv Srbija, 02.Mar.2012, 15:01

Lideri Evropske unije odlučili su 1. marta da ponovo odlože odluku o ulasku Rumunije i Bugarske u šengenski prostor, ovog puta za septembar. Dve zemlje su očekivale da odluka bude odložena zbog protivljenja Holandije, ali su se nadale da će biti odložena do leta. Pitanje njihovog prijema u Šengen...

Nastavak na EurActiv Srbija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.