Izvor: Blic, 20.Feb.2009, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šabić: Vlada može proglasiti tajnu, ali mora da objasni

Poverenik za informacije Rodoljub Šabić izjavio je danas da Vlada Srbije u Poslovniku lako može naći osnov za proglašavanje neke informacije državnom tajnom, ali i da je dužna da objasni "šta je razlog za ograničavanje pristupa javnosti".



Poverenik ne može da interveniše kada je u pitanju Vlada, rekao je Šabić je agenciji Beta i naglasio da nema pouzdanih informacija o tome da li je ona donela odluku o obeštećenju od milion dolara američkom studentu Brajanu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Stajnhaueru, kako mediji špekulišu.

Saglašavajući se sa stavom Vlade da nije dobro da mediji spekulišu o informacijama od državnog interesa, on je upozorio da je "veoma često nepotrebno ograničavanje prava javnosti uzrok spekulacijama".

"U konkretnom slučaju, niko mi se nije obraćao sa zahtevom za zaštitu prava na slobodan pristup informacijama, a čak i da mi se obraćao, ne bih mogao da postupam po toj žalbi budući da je Vlada jedan od šest državnih organa protiv kojih se po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama ne može podneti žalba povereniku, već se zaštita prava obezbeđuje u upravnom sporu pred Vrhovnim sudom Srbije", rekao je Šabić.

Dačić: Informacije o Kovačeviću nose oznaku poverljivost

Zamenik premijera i ministar policije Ivica Dačić izjavio je danas da je Vlada Srbije razmatrala slučaj studenta Miladina Kovačevića u sklopu popravljanja odnosa sa SAD i da sve informacije o tome nose oznaku poverljivosti. Dačić je istakao da ne govori o tome šta je vlada konkretno odlučila i da li je doneta bilo kakva odluka, objašnjvajući novinarima da ne mogu očekivati od ministra policije da govori o poverljivim informacijama. On je naveo i da su informacije o Kovačeviću stavljene pod oznaku poverljivosti na predlog ministarstava koja su nadležna za taj slučaj - spoljnih poslova i, delimično, ministarstva pravde.

Dačić je ukazao i na nedostatak odgovarajuće regulative za sistem bezbednosti dokumenata, ocenjujući da mora da postoji jasan sistem bezbednosti vezan za pojedine odluke i dokumenta u vladi. On je, posle predstavljanja rezultata istraživanja o poverenju građana u policiju, ocenio i da pojedine kolege iz vlade, "kao da se takmiče ko će biti bolji s medijima".

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šabić: Vlada može proglasiti tajnu, ali mora da objasni

Izvor: EMportal, 20.Feb.2009

Poverenik za informacije Rodoljub Šabić izjavio je da Vlada Srbije u Poslovniku lako može naći osnov za proglašavanje neke informacije državnom tajnom, ali i da je dužna da objasni "šta je razlog za ograničavanje pristupa javnosti".

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.