SPS i DS: Za nekoliko dana poznata parlamentarna većina

Izvor: Blic, 12.Jun.2012, 19:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SPS i DS: Za nekoliko dana poznata parlamentarna većina

Lideri SPS i DS Ivica Dačić i Boris Tadić izjavili su danas da će se za nekoliko dana znati ko će činiti okosnicu buduće vlade, a da je dogovoren program, principi i njena načela.

Tadić je novinarima po završetku sastanka sa liderima koalcije SPS - PUPS-JS rekao da će stručne službe i njihovi saradnici u narednom periodu razgovarati o strukturi vlade, ministarstvima, raspodeli nadležnosti...
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
- O tome ko je treći ili četvrti partner saznaće te vrlo brzo i verujem da će vrlo brzo biti formirana parlamentarna većina - rekao je Tadić.

- Za nekoliko dana znaće se ko će činiti okosnicu buduće vlade - rekao je Tadić.

Lider socijalista složio se sa Tadićem da je danas postignuta saglasnost oko najvažnijih pitanja, programa, kao i nacionalnih i socijalnih tema i podvukao želju i potrebu da vlada što pre bude formirana.

- U narednim danima predstoje nam razgovori koji će prethoditi formiranju vlade - naglasio je Dačić.

- Uz želju i potrebu da se vlada formira što pre, neophodno je da se jasno zna na kojoj je platformi i ko će činti većinu, odnosno da li većina omogućava stabilnost, da vlada može da ispunjava svoj program - rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, u narednim danima "vodiće se i svi drugi razgovori sa drugim političkim partijama i poslaničkim grupama koji prethode stvaranju uslova za pravljenje principa koalicionog ugovora".

- Pokušaćemo da sve te poslove obavimo što pre - rekao je Dačić i dodao da koalicije oko DS-a i SPS-a imaju svoj identitet i poglede na raspored političkih snaga.

Novinarima na konferenciji za novinare u sedištu Demokratske stranke u Krunskoj ulici u Beogradu nije bilo dozvoljeno da postavljaju pitanja.

Dačić je rekao da treba imati u vidu i novu političku realnost nastalu posle drugog kruga predsedničkih izbora.

Lider DS-a Boris Tadić je naveo da su danas dogovoreni osnovni principi ekonomske politike, kao i stavovi o političkim pitanjima vezanim za region, Kosovo, evropsku agendu i očekivanja međunarodnih činilaca kada je reč o Kosovu.

- Postigli smo saglasnost o načelima vođenja politike u regionu, tako da vlada mora biti sastavljena od onih činilaca koji prihvate te principe koalicije čiji bi osnov činile stranke oko DS-a i SPS-a - rekao je Tadić.

Prema njegovim rečima, na sastanku se razgovaralo o principima i načelima rada nove vlade, a dogovoreno je da se na nivou nižem od predsednika stranaka vode razgovori o strukturi vlade, ministarstvima i raspodeli nadležnosti i odgovornosti.

- Te razgovore treba završiti što pre kako bismo paralelno išli sa formiranjem parlametarne većine", rekao je Tadić i izrazio uverenje da se brzo može doći do formiranja većine.

Pred novinare nisu izašli lideri PUPS-a i JS-a Jovan Krkobabić i Dragan Marković iako su prisustvovali razgovoru sa DS-om.

Tadić je kazao će buduća vlada biti socijalno odgovorna, da će nastaviti da sprovodi reforme koje imaju podršku EU, kao i reforme u vezi sa otpočinjanjem pregovora, ali i poručio da će se nova vlada i predsednik Srbije suočiti sa ozbiljnim i velikim iskušenjima kada je u pitanju Kosovo.

Tadić je rekao da je potrebno da se u narednom periodu dovrši tehnički deo pregovora Beograda i Prištine i da se okončaju razgovori o Kosovu na političkim planu.

Dačić želi da pomiri DS i URS

- SPS se protivi da vlada zavisi od onih koji govore protiv Republike Srpske i Kosova, ali ne može ni da stabilnost vlade zavisi od DSS koja je protiv evropskih integracija Srbije. Koalicija oko SPS nastavlja pregovore sa DS i mi nećemo razgovarati sa drugima dok ovi razgovori traju - kazao je ranije za "Blic” Ivica Dačić.

Pregovori o vladi su u blagom zastoju jer praktično DS i SPS nemaju isto viđenje ko bi trebalo da budu ostali koalicioni partneri. SPS u krajnjem slučaju može da prihvati LDP, ali koji bi poštovao utvrđene principe vladajuće koalicije, međutim, smatra da bi i URS trebalo da bude u vladi. DS ne pristaje na lidera URS Mlađana Dinkića koji se za demokrate do sada pokazao kao nepouzdan partner.

Dobro upućeni izvor "Blica” kaže da će Dačić pokušati da izgladi nesporazume na relaciji DS-URS.

- Ne možemo sa LDP da stvaramo vladu sa 126 poslanika. Mi smo za to da oni budu u vladi, ali ne i da vlada od njih zavisi - rekao je ranije Dačić.

On je dodao da SPS ne koči sastavljanje vlade. Za Dačića je neprihvatljiva i vlada sa SNS i DSS zbog stava o EU. Dačić, koji je juče razgovarao s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, kaže da će, ako ne uspeju razgovori sa DS, koalicija oko socijalista razgovarati i s drugim bitnim političkim faktorima - SNS.

- Nikolić je rekao da je spreman da nam da mandat za formiranje vlade ako smo u mogućnosti da formiramo parlamentarnu većinu - kaže Dačić.

Lider SPS, međutim, poručuje i da pitanje formiranja vlade ne treba da se svede na pritisak na koaliciju SPS-PUPS-JS i da se krivica prebaci na njih ako se ne obezbedi većina poslanika u skupštini koja će podržavati novi vladu.

Za analitičara Dejana Vuka Stankovića sve opcije oko fomiranja vlade su na stolu, osim one između DS i SNS. On navodi da je sada situacija komplikovanija nego što je bila ranije, jer Dačić u vladi želi Dinkića, a demokrate upravo to hoće da izbegnu.

- Nije nemoguće ni da vladajuću koaliciju formiraju demokrate i SPS sa manjinama, Srpskim pokretom obnove i Narodnom partijom Maje Gojković. Međutim, ona bi bila manje stabilna nego kad bi deo nje bio ceo Preokret i URS. Ipak, i takva vlada bi imala neke manjkavosti. Matematički to bi bila bolja opcija, ali bi dobila na glomaznosti. U proces odlučivanja bilo bi uključeno mnogo aktera, koji baš nisu šampioni u saradnji - objašnjava Stanković.

On navodi da u vladi u kojoj bi sedeo LDP ne bi bilo toliko prostora za toleranciju Dačićeve tvrde retorike, kao i da bi demokrate i liberali vodili politiku u duhu štednje, koja bi bila saglasna sa preporukama Fiskalnog saveta i MMF.

- U tom slučaju, LDP i DS bi nadjačali socijaliste. Dačiću je URS potreban kao protivteža - smatra Stanković.

U međuvremenu...

Predstavnici stranke Ujedinjeni regioni Srbije na jučerašnjem sastanku sa liderom DS Borisom Tadićem postavili su takođe zahteve za učešće u Vladi. Prema saznanjima "Blica”, lider URS-a Mlađan Dinkić tražio je za svoju stranku dva ministarstva i ministarstvo bez portfelja, kao i da on lično učestvuje u izboru ministra finansija.

Kako za ”Blic” kaže dobro upućeni izvor, Dinkić je tražio Ministarstvo za privredu i preduzetništvo, Ministarstvo za regionalni razvoj i lokalnu samoupravu, a Ministarstvo bez portfelja traži za Zorana Stankovića, odlazećeg ministra zdravlja i kandidata URS-a za predsednika Srbije.

- Dinkić želi da učetvuje u izboru ministra finansija, jer to mora da bude neko ko će mu biti kooperativan. Praktično, hoće da kontroliše celu ekonomsku sferu - kaže izvor "Blic". Ž.J.

Povezane vesti: Nikolić: U ponedeljak pregovori o vladi, prvo sa SNS pa sa demokratama Mićunović: Da vlada radi kao tim Lekari će primati samo hitne slučajeve Cvetković: Razgovori sa MMF nisu krahirali Reforme su bolne, ali će boleti još više ako ih Vlada bude odlagala
Pogledaj vesti o: Boris Tadić

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

DS i SPS: Većina poznata za nekoliko dana

Izvor: Akter, 12.Jun.2012

Lideri SPS i DS Ivica Dačić i Boris Tadić izjavili su da će se za nekoliko dana znati ko će činiti okosnicu buduće vlade, a da je dogovoren program, principi i njena načela

Nastavak na Akter...

Dačić i Tadić: Dogovoren program, partneri za vladu narednih dana

Izvor: SEEbiz.eu, 12.Jun.2012

BEOGRAD - "O tome ko je treći ili četvrti partner saznaćete vrlo brzo i verujem da će vrlo brzo biti formirana parlamentarna većina" rekao je Tadić.

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.