Izvor: Blic, 04.Okt.2016, 14:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SPREMAN NOVI ZAKON Manje para za lokalne samouprave

Ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Ana Brnabić izjavila je danas da je izmenama Zakona o finansiranju lokalne samouprave predviđeno smanjenje procenta prihoda od poreza na zarade koje pripada lokalnim samoupravama zbog fiskalne konsolidacije, smanjenja budžetskog deficita i očuvanja makroekonomske stabilnosti.

Po predloženim izmenama zakona, od ukupnih prihoda od poreza na zarade gradovima će, umesto sadašnjih 80 odsto, ubuduće ostajati 77 odsto, opštinama >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 74 odsto, a Beogradu 66 odsto, dok će ostalo ići u budžet Srbije, rekla je Brnabić obrazlažući predloženi zakon u Skupštini Srbije.

Tako će, kako je navela, od gradova biti uzeto 1,3 milijarde dinara, od opština 1,6 milijardi, a od Beograda najviše - 1,9 milijardi.

Ona je kazala da se vodilo računa da nijedna lokalna samouprava ne izgubi više od četiri odsto prihoda.

Brnabić je istakla da je preraspodela sredstava bio jedan od zahteva MMF-a, ali da će umesto zahtevanih osam milijardi dinara uštede, biti preraspoređeno 4,8 milijardi dinara poreskih prihoda.

Ona je ponovila i da izmene tog zakona ne znače kraj reforme sistema finansiranja lokalnih samouprava i da slede pripreme zakona o taksama i naknadama čiji je cilj da se uvede veća predvidivost poslovanja.

Brnabić je rekla da njeno ministarstvo radi i na izmenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi i na Strategiji decentralizacije Srbije.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Lokalni budžeti siromašniji za 4,8 milijardi

Izvor: Radio 021, 04.Okt.2016

Ministarka za državnu upravu Ana Brnabić izjavila je danas da je izmenama Zakona o finansiranju lokalne samouprave predviđeno smanjenje procenta prihoda od poreza na zarade koji pripada lokalnim samoupravama zbog fiskalne konsolidacije, smanjenja budžetskog deficita i očuvanja makroekonomske stabilnosti...Po...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.