SPO i SPS po prvi put složni: Neophodna je promena Ustava

Izvor: BKTV News, 01.Feb.2012, 20:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SPO i SPS po prvi put složni: Neophodna je promena Ustava

Iako je nakon svih sukoba bilo teško poverovati da će SPO i SPS oko nekog stava imati isto mišljenje, to se ipak dogodilo. Naime predsednica Skupštine Srbije, Slavica Đukić Dejanović je u svom intervjuu istakla da je Srbiji neophodna promena Ustava, a da postupak za izmenu Ustava nije pokrenut do sad pošto nije mogla da se obezbedi dvotrećinska većina. 'Život, ali i neke međunarodne norme prevazišli su određene sadržaje najvišeg pravnog akta u državi. Budući parlament mora pristupiti tom poslu, predlog moraju da urade kompetentni ljudi, a i građani će morati time da se bave, jer oni daju poslednju reč na referendumu' - izjavila je Slavica Đukić.
I potpredsednik SPO-a, Aleksandar Jugović takođe smatra da je Ustav i izborni zakon neophodno promeniti odmah nakon izbora: 'U poslednje vreme se licemerno licitira o smanjenju broja poslanika i na taj način se baca prašina u oči građanima Srbije, jer se zna da je to nemoguće učiniti bez promene Ustava'. On je rekao da je odbijen najbolji model izbornog Zakona koji je predlagao SPO i da je taj predlog omogućavao predstavljanje Srbije po 'teritorijalnom, dakle decentralizovanom principu'. 'Još jednom predlažemo da se Srbija podeli na izborne jedinice, kakve će u budućnosti formirati i regione, i da te izborne jedinice po proporcionalnom sistemu delegiraju republičke poslanike' - objasnio je Jugović.
Izvor: RTS Foto: Fonet
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.