Rusija zapretila vetom - sednica SB UN u 21 čas

Izvor: Vostok.rs, 07.Jul.2015, 18:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija zapretila vetom - sednica SB UN u 21 čas

07.07.2015. -

Sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o BiH, na kojoj treba da bude razmotrena rezolucija Velike Britanije o Srebrenici odložena je za 21 čas večeras. Rusija je planirala da uloži veto. Prenos sednice možete pratiti OVDE

Rusija je danas članicama Saveta bezbednosti saopštila da planira da uloži veto na tekst rezolucije, nakon čega su sazvane hitne konsulatacije.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov obavestio je danas britanskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << kolegu da će Moskva staviti veto na predlog rezolucije. Britanija je obezbedila podršku za rezoluciju od SAD, Litvanije, Malezije i Novog Zelanda.

Sednica je odložena pošto su SAD i Rusija održale hitne razgovore o nacrtu britanske rezolucije o Srebrenici.

Zamenik ambasadora Rusije pri UN Petar Iličev ocenio je da nacrt „stvara podele“ i da je fokusiran samo na „jednu stranu konflikta“.

Kina, stalna članica Saveta bezbednosti UN, predložila je ranije danas da se glasanje o rezoluciji odloži dok se ne postigne konsenzus svih članica ovog tela svetske organizacije.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova obavestilo je Srbiju da je njihov stav da se glasanje o predlogu rezolucije o Srebrenici odloži dok se postigne konsenzus svih članica, saznaje RTS. Kina smatra da predloženi tekst ne ide u prilog pomirenju u regionu i da o njemu nema saglasnosti ni svih naroda u BiH.

Premijer Aleksandar Vučić za 22.30 časova sazvao hitnu sednicu Vlade povodom današnje sednice Saveta bezbednosti UN o Srebrenici. 

Ambasadori Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija treba da raspravljaju o britanskom predlogu rezolucije o Srebrenici.

Dogovoren je i poseban format za ovu raspravu — brifing na kojem će svoja viđenja događaja u Srebrenici predstaviti zamenik šefa UN Jan Elijason i princ Zeid, visoki predstavnik UN za ljudska prava.

Posle toga, uslediće komentari država-članica.

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sednica SB UN odložena za 21 sat; Kina predložila odlaganje glasanja do konsenzusa, Rusi planirali da ulože veto

Izvor: Večernje novosti, 07.Jul.2015

Sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, na kojoj treba da bude razmotrena rezolucija Velike Britanije o Srebrenici, odložena je za 21 sat po srednjoevropskom vremenu, saopštio je predsedavajući SB UN, ambasador Novog Zelanda Džerar van Bohemen. Sednica Saveta bezbednosti bila je zakazana...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.