Rupel: EULEKS manje-više na vreme

Izvor: B92, 26.Maj.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rupel: EULEKS "manje-više" na vreme

Brisel, Priština -- Dimitrij Rupel očekuje da misija EULEKS bude "manje-više" razmeštena na Kosovu do stupanja na snagu kosovskog ustava, što je predviđeno za 15. jun.

"Razmeštanje ide polako, ali sigurno. Nadam se da će misija manje-više biti tamo u vreme stupanja na snagu Ustava Kosova", izjavio je Predsedavajući Savetu ministara Evropske unije, slovenački šef diplomatije Dimitrij Rupel u Briselu pred početak sastanka Saveta ministara EU.

Na sastanku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << će se razgovarati o problemima s kojima se suočava EULEKS na terenu i na međunarodnom planu.

Ustav Kosova, koji je usvojila skupština u Prištini i koji je dobio odobrenje specijalnog predstavnika Evropske unije Pitera Fejta, trebalo bi da stupi na snagu 15. juna.

Zbog odbijanja kosovskih Srba i Beograda da pruže legitimitet misiji EULEKS, kao i činjenice da Moskva blokira bilo kakav prenos nadležnosti s UNMIK-a na misiju EU, neformalno je najavljeno odlaganje njenog punog funkcionisanja.

Na pitanje da li postoji mogućnost da se EULEKS ne rasporedi u regionima nastanjenim Srbima na Kosovu, Rupel je odgovorio odrečno.

"To ne bi bilo u skladu s našom odlukom. Sve odluke Saveta ministara EU i rasprave idu u pravcu da misija EULEKS bude razmeštena na čitavom Kosovu", izjavio je slovenački šef diplomatije.

"Za EULEKS nužan sporazum UN i EU"

Ministri odbrane Evropske unije su danas u Briselu potvrdili spremnost EU da na Kosovu razmesti misiju "vladavine prava" EULEKS, a predsedavajući slovenački ministar Karl Erjavec je izjavio da je za to nužan "sporazum EU i UN".

Erjavec je rekao da posebne rasprave o EULEKS-u nije bilo, i da su neki ministri govorili o stanju na Kosovu u okviru rasprave o Zapadnom Balkanu.

Predsedavajući, slovenački ministar je naglasio važnost EULEKS-a za "izgradnju pravne države i poštovanja ljudskih prava na Kosovu".

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić, koji se danas sastao s nekim ministrima i čelnicima EU na margini zasedanja šefova diplomatija i odbrane, izjavio je novinarima da je "misija EULEKS nelegalno na Kosovu", za razliku od UNMIK-a koji je tamo na temelju rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

Jeremić je naveo i da je ipak "rešenje moguće naći" i ponovio stav Beograda o podršci snažnijem angažovanju Evropske unije u Srbiji i na Kosovu, ali samo na "pravnoj osnovi".

Ta međunarodna pravna osnova se može naći samo u Njujorku, u Savetu bezbednosti UN, rekao je Jeremić.

U zaključcima zasedanja ministara odbrane EU je naglašeno da će vojne snage EU u misiji "Altea" ostati u Bosni i Hercegovini "onoliko koliko bude potrebno", ali je cilj da se zadaci Biroa za zajedničke vojne operacije postepeno "prenesu na nadležne domaće vlasti".

U BiH je "situacija i dalje stabilna sa stanovišta bezbednosti", a evropske snage EUFOR-a su "spremne da intervenišu u celoj toj zemlji ako bi došlo do bezbednosnih problema".

Solana: UNMIK i EULEKS "neko vreme" zajedno

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana izjavio je u Briselu da će u četvrtak razgovarati s generalnim sekretarom UN Ki Mun Banom o međunarodnim misijama na Kosovu i dodao da očekuje da bi EULEKS i UNMIK verovatno mogli "neko vreme" da deluju zajedno na terenu.

"UNMIK je na terenu na osnovu Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244, kao i naša misija EULEKS", izjavio je Solana, dodajući da se nada da će problemi koji dovode do kašnjenja misije Evropske unije biti rešeni.

"Prenos nadležnosti između dvaju autoriteta (UNMIK-a i Euleksa) biće proces koji će trajati", izjavio je visoki predstavnik EU.

Kušner: Prvo zajedno, potom samo EULEKS

Francuski ministar spoljnih poslova Bernar Kušner veruje da će misija Euleks na Kosovu najpre delovati s UNMIK-om, da bi potom preuzela sve svoje nadležnosti.

Kušner smatra da će EULEKS preuzeti nadležnosti "nakon što se pronađe dobar model funkcionisanja s Ujedinjenim nacijama".

On je dodao da neće biti "geografske podele" nadležnosti EULEKS-a i UNMIK-a.

Španija: Uvideti činjenično stanje

Španija smatra da bi Evropska unija trebalo da "primi k znanju" da je samo 40 država priznalo Kosovo, izjavio je španski državni sekretar za evropske poslove Dijego Lopes Garido.

"Samo 40 država je priznalo nezavisnost Kosova, a taj akt nisu priznale ni sve države Unije" EU bi stoga trebalo da primi k znanju takvo činjenično stanje, izjavio je Garido po okončanju sastanka Saveta ministara EU u Briselu.

Madrid, koji odbija da prizna jednostranu secesiju Prištine, se založio za razmeštanje misije Euleks, "ali samo uz dogovor s Ujedinjenim nacijama".

"To nije jednostavno, ali EU mora da vodi računa o svim akterima u regionu", izjavio je Garido.

On je dodao da za Španiju 15. jun - kada stupa na snagu kosovski ustav - nije "nikakav rok" po pitanju misije Euleks.

"Za nas ne postoji apsolutno nikakva povezanost između 15. juna i razmeštanja misije Euleks", izjavio je Garido.

Zeri: Nema odluke o povlačenju UNMIK-a

Članice Međunarodne upravne grupe za Kosovo još oklevaju u tome šta treba dalje uraditi na Kosovu, prenosi prištinski list "Zeri", pozivajući se na diplomatske izvore bliske toj međunarodnoj grupi.

Bastalji šef UNMIK-a?

Jedno od mogućih rešenja za šefa UNMIK-a posle rekonstrukcije te misije je italijanski diplomata Frančesko Bastalji, piše "Zeri".

Bastalji je bio šef Drugog stuba za sprovođenje zakona, odnosno vladavinu prava, navodi list.

Posle sastanka te grupe, održanog prošle nedelje u Prištini, izvori lista su preneli da će dosta toga biti objašnjeno tokom sledećih nedelja u kancelariji generalnog sekretara UN Ki Mun Bana, koja treba da donese konačnu odluku o "rekonfiguraciji UNMIK-a", koja neće biti protiv zvaničnog stava Moskve.

List dodaje da za sada nema odluke o povlačenju UNMIK-a i da će razmeštaj misije EULEKS biti odložen.

"Ovakva situacija mogla bi da bude veoma komplikovana i opasna uključujući radikalizaciju" zbog nezadovoljstva s albanske strane, koja zahteva odlazak UNMIK-a, kao i sa srpske strane, koja ne priznaje kosovske institucije, već samo Rezoluciju 1244, UNMIK i Kfor", piše list.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Razmeštanje Euleksa u planu na jesen

Izvor: Mondo, 26.Maj.2008

Italijanski šef diplomatije izjavio da faza tranzicije izmedju UNMIK i Euleks neće biti uspostavljena na Kosovu pre leta. Ministri odbrane Evropske unije su u Briselu su potvrdili spremnost EU da na Kosovu razmesti misiju "vladavine prava" Euleks.

Nastavak na Mondo...

Rupel: Tadić da formira vladu Srbije

Izvor: Blic, 27.Maj.2008, 10:37

Predsedavajući Saveta ministara EU, slovenački šef diplomatije, Dimitrij Rupel izjavio je juče u Briselu da smatra da bi novu vladu Srbije trebalo da formira koalicija oko predsednika Srbije Borisa Tadića, uprkos "matematičkim problemima" za koje se nada da će biti prevaziđeni....."Još se nadamo...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.