Rumunski ministar: Nije reč o blokadi već o garancijama

Izvor: Blic, 29.Feb.2012, 10:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rumunski ministar: Nije reč o blokadi već o garancijama

- Rumunija nije blokirala odluku o dodeljivanju statusa kandidata za članstvo Srbije u EU, već samo traži "normalne" garancije za vlašku zajednicu u Srbiji, izjavio je šef rumunske diplomatije Kristijan Đakonesku.

"Nije reč o blokadi", kazao je Đakonesku navodeći da je "Rumunija zauzela opravdanu poziciju da stane u odbranu prava manjina u regionu zapadnog Balkana, koji ima složenu istoriju u toj oblasti".
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Đakonesku je za Agenciju Frans pres istakao da je Rumunija pristala na preporuku da se Srbiji odobri status kandidata pošto je dobila uveravanja da će Evropska komisija, između ostalog, sačiniti izveštaj o napretku u pogledu prava manjina do septembra ove godine.

Šef rumunske diplomatije je, takođe, izrazio uverenje da će Rumunija i Srbija "što je pre moguće" potpisati protokol o manjinama. Pored toga, Đakonesku je potvrdio da će Rumunija lobirati za podršku na predstojećem samitu kako bi promenila odluku EU da ne odobri Bukureštu da se priključi "šengenskoj zoni".

AFP navodi da je sef nemačke diplomatije Gvido Vestervele izrazio žaljenje što danas nije donesena odluka o kandidaturi Srbije zbog stava Rumunije, ističući da "to nije evropski duh".

Povezane vesti: SAD podržavaju teženje Srbije ka članstvu u EU Kraj maratonske rasprave: I Rumunija potpisala preporuku za kandidaturu Srbije Ipak kandidatura Srbiji, Rumuni pokušali da love umutnom Pusić: Prenećemo susedima svoja iskustava Van Rompej: Sastanak s Tadićem potvrda predanosti EU

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.